Een snowboarder op een piste met kunstsneeuw in Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Wintersporters, bereid je voor op files en kunstsneeuw

Er ligt weinig sneeuw in de wintersportgebieden. In Frankrijk en Zwitserland alleen op grote hoogte, zegt weerman Roel van den Bekerom van Wintersporters.nl. "Maar er is veel kunstsneeuw gespoten, dus er kan wel worden geskied."

Het is het derde jaar op rij dat de omstandigheden slecht zijn voor wintersporters. Vooral in de noordelijke Alpen is nauwelijks sneeuw gevallen. Aan de zuidkant van het gebergte is het beter. In de zuidelijke Franse Alpen ligt meer sneeuw en ook in Oostenrijk en Italië zijn er plekken waar genoeg is gevallen.

Wel zijn de temperaturen dit jaar overal lager dan vorig jaar, waardoor de kunstsneeuw in ieder geval blijft liggen. "Alleen off-piste gaan is zeker niet mogelijk", laat Van den Bekerom weten.

Ondanks de slechte omstandigheden op de pistes, verwacht de ANWB veel drukte op de weg. Vooral vanmiddag en morgen kunnen er files staan, omdat dan in Nederland, Duitsland en Frankrijk de vakanties beginnen.

De grootste knelpunten: Zuid-Duitsland en rond de Franse Alpen. De ANWB adviseert mensen vroeg van huis te gaan. "Zorg dat je pas rond 14.00 uur bij de knelpunten bent, dan vermijd je de ergste drukte."

Voor vakantiegangers die geen zin hebben in files of kunstsneeuw, heeft Van den Bekerom een goede tip: "Pak het vliegtuig naar de Italiaanse stad Turijn en ga skiën in Villalattea, bij Sestriere. Daar zijn de condities perfect."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl