Minister Maas, bondskanselier Merkel en minister De Maizière bij het BKA
NOS NieuwsAangepast

Merkel en ministers prijzen rechercheonderzoek naar Anis Amri

In de cabine van de vrachtwagen die maandagavond werd gebruikt bij de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, zijn inderdaad de vingerafdrukken van terrorismeverdachte Anis Amri gevonden. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken bevestigd.

Minister De Maizière sprak met de pers na een bezoek met de minister van Justitie en bondskanselier Merkel aan het Bundeskriminalambt, de Duitse federale recherchedienst. Er zijn volgens De Maizière meer aanwijzingen dat de Tunesiër Amri de dader is.

Merkel en de ministers stelden zich op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar de aanslag, die twaalf mensen het leven kostte. Merkel prees het werk van de recherche sprak de hoop uit dat de dader snel wordt opgepakt.

"We wisten in theorie dat ook wij doel van het islamistische terrorisme konden worden. Maar als het dan gebeurt, een terroristische aanslag, dan is het nog wat anders. Daarom zijn onze gedachten telkens bij de slachtoffers, bij de familie, bij de gewonden. En aan hen zijn we het verplicht dat we ons uiterste best doen. Het is goed om te weten dat we internationaal goed samenwerken", zei Merkel.

'Ik ben al dagen erg onder de indruk van de rust'

Waarheid

In Tunesië heeft de moeder van de 24-jarige Anis Amri gezegd dat haar zoon geen tekenen van radicalisering vertoonde. Ze vraagt zich af of hij echt de dader is of een zondebok. Volgens Nour El Houda Hassaini reisde haar zoon illegaal naar Europa om de armoede in Tunesië te ontvluchten.

"Ik wil dat de waarheid over mijn zoon bekend wordt. Als hij de aanslag heeft gepleegd, laat hij dan zijn verantwoordelijkheid nemen en dan verstoot ik hem voor God. Als hij het niet heeft gedaan, wil ik dat zijn eer wordt hersteld."

De moeder zei verder dat de Tunesische politie haar mobiele telefoon in beslag heeft genomen voor onderzoek naar de communicatie met haar zoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl