NOS NieuwsAangepast

Regeringsvliegtuig PH-KBX staat te koop

  • Altea
    Het interieur van het regeringstoestel PH-KBX
  • Altea
    Het regeringsvliegtuig KBX
  • Altea
    De badkamer in de KBX
  • Altea
    De cockpit

Het regeringstoestel PH-KBX staat te koop. Het is niet duidelijk wat de Fokker 70 moet opbrengen. De regering is op zoek naar een nieuw 'koninklijk' vliegtuig.

Het toestel wordt in een brochure aangeprezen als het vliegtuig dat twintig jaar regeringsvertegenwoordigers en leden van het Koninklijk Huis vervoerde. Er staan ook foto's van het interieur in. Dat werd in 2008 nog vervangen.

De afkorting KBX staat voor Koningin Beatrix; het toestel werd in 1996 in gebruik genomen. Er werd toen 75 miljoen gulden voor betaald.

Antillen

Het is nog niet bekend welk vliegtuig als opvolger wordt gekocht. Minister Schultz heeft de Tweede Kamer laten weten dat de voorkeur uitgaat naar een goedkoop tweedehands toestel. Waarschijnlijk liggen de kosten tussen de 50 en 90 miljoen euro.

Volgens ingewijden maken twee types de meeste kans: een Embraer en een Boeing 737. Koning Willem-Alexander begint volgend jaar een opleiding zodat hij met een Boeing 737 kan vliegen, maar dat staat volgens de Rijksvoorlichtingsdienst los van de aankoop van het nieuwe regeringsvliegtuig. Hij vloog regelmatig zelf als piloot met de PH-KBX.

Het nieuwe toestel moet in ieder geval in staat zijn om zonder tussenstop naar de Antillen te vliegen. Verder moet er een "gepast en functioneel" interieur in zitten en Nederland moet er niet te veel aan te hoeven verbouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl