NOS NieuwsAangepast

Koopkrachtstijging volgend jaar vooral voor lagere inkomens

Hogere inflatie en hogere zorgpremies zorgen ervoor dat de koopkracht minder stijgt dan verwacht. Huishoudens in Nederland hebben volgend jaar gemiddeld 0,7 procent meer te besteden dan dit jaar, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De stijging is minder dan werd voorspeld op Prinsjesdag, toen werd uitgegaan van een toename van 1 procent. Onlangs noemde het CPB ook een percentage van 0,7.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat vooral de lagere inkomens er volgend jaar op vooruit gaan.

Het merendeel van de Nederlanders heeft volgend jaar meer te besteden. Dat komt vooral door de verhoging van verschillende toeslagen. Zo gaat de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kinderopvangtoeslag omhoog.

Gepensioneerden

Ongeveer 18 procent gaat er volgend jaar niet op vooruit of zelfs op achteruit. Dat zijn met name ouderen met een eigen vermogen of een aanvullend pensioen naast de AOW. Dat komt doordat veel aanvullende pensioenen niet meestijgen met de inflatie.

Dit jaar was de koopkrachtstijging een stuk hoger. Toen hadden huishoudens 800 euro meer te besteden dan in het jaar ervoor. Die stijging van de koopkracht kwam door de economische groei en doordat de belastingtarieven voor de tweede en derde schijf omlaag gingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl