NOS NieuwsAangepast

Overheid vraagt vaker gegevens van gebruikers Facebook op

De Nederlandse overheid vraagt vaker gebruikersgegevens op bij Facebook. In de eerste helft van dit jaar kreeg het bedrijf 450 aanvragen binnen; het hoogste aantal in de afgelopen jaren. Bijna 90 procent van de aanvragen werd door Facebook gehonoreerd. De andere werden geweigerd, onder meer omdat er geen wettelijke basis voor was.

De aanvragen hadden betrekking op 758 accounts. In 28 gevallen was sprake van een spoedverzoek. Zo'n verzoek wordt gedaan als snel ingrijpen nodig is, bijvoorbeeld als iemand in levensgevaar is of als er een andere gevaarlijke situatie dreigt.

Overvallen en ontvoeringen

Facebook maakt niet bekend in welke zaken de Nederlandse overheid gegevens heeft opgevraagd maar geeft in algemene termen wel wat informatie. De meeste verzoeken gaan volgens Facebook over strafrechtelijke onderzoeken zoals overvallen en ontvoeringen. In veel gevallen wordt er dan zogenoemde basis-informatie opgevraagd, zoals de naam van een gebruiker, hoe lang iemand actief is en het ip-adres waarmee is ingelogd op een account.

Naar eigen zeggen kijkt het bedrijf streng naar de verzoeken; er moet sprake zijn van een wettelijke basis. In Nederland was dat in zo'n 10 procent van de gevallen dus niet zo.

Facebook is niet het enige bedrijf dat informatie afgeeft. Google en Twitter doen dit ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl