Treitervloggers
NOS Nieuws

Geen extra maatregelen tegen advertenties bij vlogs

Minister Van der Steur ziet geen reden voor extra maatregelen voor advertenties bij vlogs. Hij schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Dit jaar was er veel ophef rond 'treitervloggers', mensen die videoblogs maken van het treitergedrag van hun vrienden. In de Kamer en ook elders werd geopperd om te voorkomen dat vloggers geld verdienen met advertenties bij hun filmpjes.

Verwijderen

Van der Steur meldt nu dat nieuw beleid niet nodig is. Hij benadrukt dat inmenging van de overheid in het plaatsings- en advertentiebeleid van online mediabedrijven niet verder moet gaan dan noodzakelijk is voor "strafrechtelijke rechtshandhaving, het tegengaan van radicalisering en de verspreiding van jihadistisch gedachtegoed".

Hij wijst erop dat de overheid al verschillende middelen heeft om inhoud te verwijderen en mensen strafrechtelijk aan te pakken.

Gedragsregels

De minister voegt eraan toe dat socialemediabedrijven zelf ook gedragsregels hanteren en dat bijvoorbeeld YouTube het beleid heeft dat in beginsel geen geld kan worden verdiend aan video's die strafrechtelijk opruiend zijn.

Van der Steur schrijft verder dat in de praktijk YouTube soms video's verwijdert en dat er natuurlijk geen advertenties kunnen worden geplaatst bij verwijderde video's. "In eerste instantie reguleert de online community zichzelf. Vanuit het Openbaar Ministerie kan een strafrechtelijke reactie volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl