Agenten massaal op cursus tegen terrorisme
De Nederlandse politie stuurt ruim 30.000 agenten op cursus om radicalisering te herkennen. Ook krijgen tienduizenden agenten een training om te leren omgaan met extreem geweld.
"Helaas is met de aanslag in Berlijn weer duidelijk geworden dat het risico op terroristische aanslagen aanzienlijk is", zegt Johan van Renswoude van de eenheid Midden-Nederland. "Het is nodig dat politiemensen daarop voorbereid zijn."
Dit voorjaar is de politie begonnen met een tweedaagse training omgaan met extreem geweld. Die is vooral bedoeld voor agenten die bij een incident als eerste ter plaatse zijn. In totaal moeten 34.000 mensen deze training volgen, van wie twee derde dat inmiddels al heeft gedaan.
De politie oefent allerlei situaties, zoals een gijzeling of beschietingen door terroristen met kalasjnikovs. Doel van de training is dat de agenten leren om stand te houden tot de speciale eenheden zijn gearriveerd. Van Renswoude: "Ze ervaren wat het is om onder vuur te liggen en leren hoe ze in zo'n situatie moeten handelen."
Vanaf januari gaan ook nog eens 31.500 agenten, rechercheurs en informatiespecialisten op cursus om te leren hoe ze signalen van radicalisering kunnen oppikken. Ook hier is het doel beter voorbereid te zijn op mogelijk terrorisme. Eind 2018 moeten al deze politiemensen zijn bijgeschoold.
Dilemma
Volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden is het zinvol dat de politie zich beter voorbereidt op een aanslag in Nederland. "Dilemma blijft natuurlijk dat je niet op alle denkbare scenario’s kunt trainen", zegt hij. "En nog buiten de aandacht voor het harde treffen op straat, moet ook de informatie- en analysecapaciteit op orde zijn om snel te kunnen inschatten wat er moet gebeuren." Eerder dit jaar bleek dat bij de politie juist op het gebied van inlichtingen nog het nodige te winnen valt.
Of iedere agent na een cursus daadwerkelijk signalen van radicalisering kan herkennen, valt volgens Van Buuren te bezien. "Radicalisering is een vrij lastig proces, je kan er geen algemene mal overheen leggen. Wijkagenten zullen waarschijnlijk eerder signalen van radicaal gedrag kunnen oppikken dan agenten die kort ter plaatse zijn vanwege een burenruzie."
Vlag aan de muur
Toch is het ook belangrijk dat juist de agenten die van incident naar incident rijden meer kennis opdoen, vindt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB). "Stel: je ziet een vlag aan de muur hangen. Dan is het wel belangrijk dat je 'm herkent als die van een radicale groepering is. En ook als je maar kort met iemand praat, is het belangrijk dat je de juiste vragen weet te stellen."
De NPB is daarom blij met de extra opleidingen voor agenten. Volgens de bond hebben politiemedewerkers veel vragen over het herkennen van extremisten. Zo bleken daders van de aanslagen in Parijs en Brussel criminelen die in korte tijd waren geradicaliseerd.