NOS NieuwsAangepast

Egypte ervaren in het vervolgen van bloggers

Bij de demonstraties in Egypte speelt het internet een grote rol. De demonstraties worden grotendeels georganiseerd via sociale media. Met diensten als Twitter en Facebook communiceren de betogers met elkaar en maken ze afspraken. Video's van de protesten komen tot ons via YouTube.

De regering van Egypte probeert daarom al dagen het internetverkeer te ontregelen. Blogs worden afgesloten, YouTube geblokkeerd. Ook het mobiele telefoonverkeer wordt bemoeilijkt.

Het regime van de Egyptische president Mubarak is ervaren in het aan banden leggen van bloggers. In ambtsberichten die de Amerikaanse ambassade in Caïro in de zomer van 2009 naar Washington stuurde, beschrijven Amerikaanse diplomaten hoe de autoriteiten in Egypte optreden tegen bloggers.

Amateurdichter

In een cable van 28 juli 2009 staat dat "voor het eerst in de recente geschiedenis" een journalist werd vastgezet wegens smaad. "En een amateurdichter werd voor drie maanden opgesloten, omdat hij president Mubarak zou hebben belasterd", zo valt te lezen.

Uit het bericht blijkt verder dat de autoriteiten drie aan de Moslim Broederschap gelieerde bloggers hebben gearresteerd en regelmatig de noodwet misbruiken om de vrijlating van een blogger uit te stellen.

Laptop

In de cable wordt ook het verhaal van een blogger genoemd die wegens smaad drie jaar cel kreeg en zich alleen voor 15.000 dollar kon vrijkopen.

Een andere blogger werd volgens het bericht in juni 2009 aangehouden op een Egyptisch vliegveld, omdat hij tijdens een conferentie in het buitenland kritische uitspraken had gedaan over het regime van Mubarak. De man werd 13 uur vastgehouden en zijn laptop werd in beslag genomen. Die is nog steeds in handen van de autoriteiten.

Vrijlating

De krant New York Times schrijft dat de Amerikaanse ambassadeur in Caïro, Margaret Scobey, bij de minister van Binnenlandse Zaken heeft aangedrongen op de vrijlating van drie bloggers. Of de bloggers daadwerkelijk zijn vrijgelaten, blijft in het midden.

De krant heeft ook de beschikking over een ambtsbericht uit maart 2009, waarin wordt gezegd dat vooraanstaande leden van de '6 april-beweging' zijn vastgezet en gemarteld door de politie. De beweging is georganiseerd via Facebook en wil een politiek debat in Egypte. De groep is ook betrokken bij de protesten van deze week.

'Overdreven'

De minister van Binnenlandse Zaken zei in een gesprek met Scobey dat zijn land niet de persvrijheid inperkt, maar dat het moet handelen als de bevolking "wordt aangevallen" door bloggers. Een medewerker van de minister voegde daaraan toe dat de New York Times in eerdere berichten over de aanpak van Egyptische bloggers had "overdreven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl