Protest in Warschau
NOS NieuwsAangepast

Pools gesol met rechtspraak wekt opnieuw ergernis EU

De zorgen over de onafhankelijkheid van de rechtspraak in Polen nemen snel toe. Aanleiding is de benoeming van een nieuwe president van het Poolse constitutionele Hof.

Volgens de Europese Commissie is de benoeming niet gebeurd op de manier die de Poolse wet voorschrijft. Daarom gaat er opnieuw een brief met klachten over de aantasting van de rechtstaat naar Warschau.

De nieuwe klachten komen boven op een waslijst aan grieven over de manier waarop de Poolse regering omgaat met het hoogste rechtscollege. Die kritiek stuurde de Europese Commissie al eerder aan de Poolse regering, maar er is vooralsnog geen antwoord op gekomen.

Principe

Volgens Eurocommissaris Timmermans is het een principiële zaak. "Iedere Europese burger heeft het recht om zeker te weten dat de rechter tegenover hem onafhankelijk is, en dat geldt ook in Polen."

Al bijna een jaar is Timmermans in conflict met Polen. De afgelopen week waren er meer voorbeelden van schendingen van democratische rechten door de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid. Zo waren er plannen om journalisten de toegang tot het parlement te ontzeggen en werd een begrotingswet aangenomen op niet-legale wijze.

Procedure

De Poolse regering heeft nu twee maanden de tijd om op de nieuwe bezwaren van Timmermans te reageren. Die sluit niet uit dat er nieuwe stappen worden gezet als Polen niet bijdraait, maar wil eerst de dialoog voortzetten.

In theorie is het mogelijk om een EU-lid het stemrecht in Brussel te ontnemen, maar voor zo’n zware sanctie is een unaniem besluit van de andere landen nodig. Hongarije heeft al eerder laten weten zo’n besluit niet te steunen. Desalniettemin zegt Eurocommissaris Timmermans de kwestie niet te laten rusten voordat er een oplossing is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl