Turkije trekt omstreden leider moskee-organisatie terug uit Nederland
Turkije heeft Yusuf Acar, de omstreden voorzitter van de religieuze overheidsorganisatie Diyanet, teruggetrokken uit Nederland. Dat meldt minister Koenders aan de Tweede Kamer.
Acar, die ook een functie had op de Turkse ambassade in Nederland, kwam in opspraak omdat hij informatie zou verzamelen over aanhangers van de Gülen-beweging in Nederland en die zou doorspelen aan Turkije. Ook noemde hij het CDA een bolwerk van Gülenisten.
Grenzen overschreden
Koenders riep daarop de Turkse zaakgelastigde op het matje. In het gesprek is volgens de minister duidelijk gemaakt dat er wat Nederland betreft grenzen zijn overschreden. De actie van Acar wordt gezien als een ongewenste en niet acceptabele inmenging in het leven van Nederlandse burgers.
Na het gesprek is volgens Koenders in goed onderling overleg besloten Acar terug te trekken. Hij is inmiddels teruggekeerd naar Turkije.
Dubbele pet
Diyanet is de overkoepelende organisatie van Turkse moskeeën in Nederland. Het kabinet vindt het onwenselijk dat aan het hoofd daarvan een diplomaat staat, omdat die dan 'een dubbele pet' draagt. "Dit wekt op zijn minst de schijn van een ongewenste vermenging van politiek en religie", schrijft Koenders.
CDA-leider Buma vindt het terecht dat Acar weg moet. "Ik heb hier eerder toe opgeroepen omdat zijn inmenging in de Nederlandse democratie onacceptabel en bizar was." Buma vindt dat de opvolger van Acar bij Diyanet nooit een diplomatieke status mag krijgen.