Scholieren in het centrum van Peking
NOS NieuwsAangepast

Alarmfase rood in Chinese steden vanwege dikke smog

Het noorden van China lijdt al bijna een week onder een ernstige vorm van luchtverontreiniging. Fabrieken en scholen zijn gesloten en het vliegverkeer is ontregeld. Ziekenhuizen hebben teams klaarstaan om mensen met luchtwegaandoeningen snel te kunnen helpen.

In de hoofdstad Peking controleren honderden ambtenaren of de noodmaatregelen worden opgevolgd. Barbecues zijn verboden en alleen auto's met even nummers op de kentekens mogen vandaag de weg op. De meeste inwoners lopen met mondkapjes op straat. De bovenste verdiepingen van woontorens verdwijnen in een dikke smog.

Elektriciteitscentrales en staalfabrieken zijn gesloten en havens zijn stilgelegd. De maatregelen zetten de prijs van kolen onder druk. China is de grootse gebruiker van kolen ter wereld. Een hoge functionaris van de Communistische Partij in Peking zei dat deze wintersmog het moeilijker maakt om de economische doelstellingen te halen.

Alarmfase rood

In 24 steden geldt alarmfase rood in verband met de luchtvervuiling. In de stad Tangshan, ten oosten van Peking, met veel staalfabrieken, staat de index voor de luchtkwaliteit op het alarmerend hoge niveau van 578. Alarmfase rood gaat al in als de index vier dagen achtereen boven de 200 staat.

De index voor de hoeveelheid fijnstof laat ook onaanvaardbaar hoge waardes zien. In Peking werd gisteren een waarde gemeten van 360 microgram fijnstof per kubieke meter. Een veilige waarde is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 10 microgram.

Chinezen klagen dat de maatregelen tegen de luchtverontreiniging niet goed worden nageleefd. Er zijn meldingen van scholen die toch openblijven. In de provincie Henan komen berichten dat studenten in de openlucht examens afleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl