NOS NieuwsAangepast

Voorlichting over risico's ooglaseren schiet tekort

Patiënten die hun ogen willen laten laseren moeten beter voorgelicht worden door oogklinieken en behandelaren. Dat zegt professor Peter Ringens, voorzitter van de werkgroep kwaliteit van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap in het televisieprogramma Zembla. Hij doet zijn uitspraken naar aanleiding van een reportage die het programma maakte met een verborgen camera.

Zembla maakte opnamen op voorlichtingsbijeenkomsten in drie verschillende klinieken, Bergman Clinics, Lasik Centrum en Correct Vision. De ooglaserklinieken en -chirurgen in de bezochte klinieken melden aan patiënten niet dat ze een gering risico lopen op ernstige zenuwpijn na een ooglaserbehandeling.

Zembla koos voor opnamen met een verborgen camera om vast te kunnen leggen hoe de betrokken klinieken en oogartsen hun patiënten informeren over risico’s van de behandelingen.

Zenuwpijn

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten vertellen de klinieken de potentiële patiënten dat de zenuwpijn na ooglaserbehandelingen niet bestaat. In de wetenschappelijke literatuur is deze complicatie wel beschreven. Zembla heeft met twee patiënten met dergelijke zenuwpijn gesproken. Verder interviewde het programma de Amerikaanse optometrist Edward Boshnick die patiënten met zenuwpijn vanuit de hele wereld behandelt.

Er bestaat geen landelijke database waarin het voorkomen van complicaties wordt bijgehouden. Zo'n database werd al in 2008 door de beroepsvereniging NGRC van refractiechirurgen aangekondigd in het programma Kassa, maar is er nog altijd niet. Refractiechirurgen zijn de oogartsen die de ooglaserbehandelingen uitvoeren.

Droge ogen

Over andere complicaties zoals de veel voorkomende droge ogen, schitteringen en lichtkringen wordt op de voorlichtingsbijeenkomsten gezegd dat die meestal vanzelf overgaan. Volgens de NGRC komen droge ogen na een laserbehandeling bij ongeveer één op de vijfhonderd patiënten voor. De vereniging baseert zich op een review, een onderzoek waarin de resultaten van andere onderzoeken op een rij gezet worden.

De review verscheen in een commerciële bijlage van een vakblad en werd gesponsord door de grootste Britse laserkliniek Optical Express. De Cochrane Collaboration, een grote groep onafhankelijke wetenschappers, trekt de waarde van die studie in twijfel, omdat onduidelijk is welke studies zijn bekeken en welke niet. Volgens andere studies krijgt één op de vijf of zelfs de helft van de patiënten last van droge ogen na ooglaseren.

Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.

Zembla woensdag 21 december om 21.15 uur op NPO 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl