NOS SportAangepast

Mooiste reportages 2016: Kees Jongkind

In de laatste dagen van 2016 kiezen de verslaggevers van NOS Sport hun mooiste reportage van het jaar. Vandaag: Kees Jongkind. Hij kiest voor de Andere Tijden Sport-aflevering 'Ria Stalman, de andere kant van de medaille'.

ATS: Ria Stalman, de andere kant van de medaille

Stalman won bij de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles goud bij het discuswerpen. Tegenover Jongkind geeft ze voor het eerst toe dat ze destijds doping gebruikte. "Het heeft vier jaar geduurd voordat Ria zover was dat zij openheid van zaken kon geven", zegt Jongkind.

"We hebben haar in 2012 in aanloop naar de Spelen van Londen benaderd voor een aflevering van Andere Tijden Sport, maar toen trok ze zich op het laatste moment terug. Ze had gezondheidsproblemen, schreef ze. En daarom kon ze niet meevliegen naar Amerika, waar we een trip down memorylane hadden gepland. Ik denk dat ze er gewoon nog niet aan toe was haar verhaal te vertellen."

Ze zei: wat ik je nu ga vertellen, heb ik nog nooit verteld.

NOS-verslaggever Kees Jongkind

"De laatste zin van haar mailtje was echter: over vier jaar zijn er weer Olympisch Spelen. We, researcher Monique Tesselaar en ik, hebben het toen laten rusten, maar voor Rio weer opgepakt. En toen was ze wel geïnteresseerd. We spraken af in Amsterdam en toen zei ik: je moet wel het echte verhaal vertellen, dit is geen schoolreisje. Daarna zei ze: wat ik je nu ga vertellen, heb ik nog nooit verteld. Dat was een hele stap voor haar. Er kwamen veel emoties los."

Schouderklopjes

"Onze uitzending ging de hele wereld over. In Amsterdam kreeg ze de volgende dag op weg naar de markt schouderklopjes. Mensen vonden het moedig dat ze haar verhaal verteld had. Eindelijk erkenning voor Ria. Dat deed haar meer dan dat de atletiekbond haar Nederlandse record uit de boeken schrapte. Ria weet wat haar prestatie is en in welk veld ze dat deed. Het was een waardevolle reis voor haar en mooi in beeld gebracht door cameraman Aard van der Hulst. Ria is eindelijk in het reine gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl