Een van de bedrijven in Beneden-Leeuwen die worden geruimd
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

'Dan komt de bevestiging, het is vogelgriep'

De 48.000 kippen van boerin Mirjam Beijer en haar man worden geruimd. Er is vogelgriep gevonden. "Mijn man belde om 5.00 uur vanuit de stal met het bericht dat hij tientallen dode kippen zag liggen."

Omroep Gelderland sprak met de boerin. Na de vondst van de dode kippen heeft ze nog even hoop dat het vals alarm is. Maar na uitslag van testen blijkt dat het raak is. "Wij werken zo secuur. We hebben een moderne stal en hoge hygiëne-eisen. Voor ons gevoel doen we er alles aan om te voorkomen dat we besmet worden. Nu denken wij: als het bij ons kan gebeuren, is het overal mogelijk."

De kippen worden vergast. Voor Beijer en haar man is de dood van de kippen een klap. Tegen de regionale omroep noemt ze de ruiming 'aangrijpend'.

"Natuurlijk, kippen gaan een keer weg, maar dit is zo aangrijpend en niet vergelijkbaar"

Mirjam Beijer

Het bedrijf van buurman Ben Janssen wordt ook geruimd. Alleen is het bij hem preventief. "Ik had niet één dode... niet één. Ik denk dat je ergens in een gat valt. Maar ja het zijn regels van de overheid hè. In 2003 ben ik ook geruimd, en had ik het óók niet."

Beide boeren krijgen de dagwaarde van de kippen uitbetaald. Voor Janssen is dat een schrale troost. "Verder zoek je het maar uit. Geen inkomsten van eieren of het winkeltje. Bedrijfsrisico, zeggen ze dan."

Het kan nog een hele tijd duren voordat er weer kippen rondlopen op de twee bedrijven. Zes weken na de laatste uitbraak mogen de boeren pas weer gaan kijken naar de plaatsing van nieuwe dieren. Boerin Beijer: "Dan moeten ze ook nog wel ter beschikking zijn."

Advertentie via Ster.nl