Een beker voor voetballer Abe Lenstra, in 1951 de eerste Sporter van het Jaar
NOS SportAangepast

Eerste sportverkiezing was al vóór 1951

Het was al eind januari 1952 toen Abe Lenstra werd uitgeroepen tot Nederlands Sportman van het Jaar 1951. De uitverkiezing was live te volgen bij de AVRO op Hilversum 1. Op de radio dus. Enkele tienduizenden mensen hadden per briefkaart hun voorkeur uitgesproken en in meerderheid op de Friese voetballer gestemd.

Een nieuwe traditie was geboren. Of was 1951 toch niet het beginpunt van de jaarlijkse sportverkiezing, zoals de officiële overzichten willen doen geloven? Sportgeschiedenis.nl komt in elk geval na nader onderzoek tot een ander startjaar.

Want was het niet het weekblad Sportief dat op 3 januari 1947 bekendmaakte een wisselbeker beschikbaar te stellen voor "die sportvrouw of sportman die de voor Nederland meest opmerkelijke prestatie heeft verricht"? Ook werd er een prijs uitgeloofd voor de sportploeg "welke in dat jaar dezelfde verdiensten konden worden toegekend".

Commissie

Een commissie van sportbestuurders en sportjournalisten, onder wie de legendarische sportbobo's Karel Lotsy en Ad Paulen, besloot welke sporters hiervoor in aanmerking kwamen. Ze kwamen na ampel beraad uit bij zwemster Nel van Vliet, "de schoolslagzwemster die in 1946 een aantal wereldrecords op haar naam bracht". Zij werd de eerste eigenaar van de Sportief Beker.

Nel van Vliet won de Sportief Beker 1946

De andere wisseltrofee bleef echter in de kast, omdat "volgens het oordeel van de commissie hiervoor geen enkele ploeg van welke tak ook in aanmerking kwam". In de jaren die volgden gingen Fanny Blankers-Koen (1947 en 1948) en het nationale waterpoloteam (1948 en 1949) er met de eer vandoor.

Twee jaar later begon de AVRO met de sportverkiezing.

Ard Schenk en Kees Verkerk samen op het podium bij het EK allround in 1966

Het 'appels met peren vergelijken' leidde overigens tot drie keer toe tot een dubbele prijsuitreiking. In 1961 werden Henk van der Grift en Anton Geesink tot Sportman van het Jaar uitgeroepen, in 1966 deelden Kees Verkerk en Ard Schenk de prijs en in 1991 waren Arnold Vanderlyde en Edwin Jongejans de twee uitverkorenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl