NOS SportAangepast

Alberda zag diepe pijn bij handbalsters, maar ook diepe motivatie

'De honger naar die eerste prijs blijft aanwezig'

De Nederlandse handbalvrouwen bewezen op het EK andermaal tot de wereldtop behoren. Maar dat laatste stapje wil maar niet lukken: het winnen van een grote titel. In de finale in Zweden kwam de ploeg tegen Noorwegen één doelpunt tekort voor een verlenging. Die klap kwam hard aan, snoeihard.

"Ik zag de diepe pijn van verlies", reageert Joop Alberda. "Maar die diepe pijn geeft ook de diepe motivatie aan om te willen winnen. En dat toont meteen het perspectief van deze ploeg om uiteindelijk als winnaar uit dat strijdtoneel te komen."

Azzurri

De voormalige volleybalcoach weet heel goed waarover hij het heeft. Hij won in 1996 met de 'Lange Mannen' olympisch goud door in de finale Italië te kloppen, nadat Oranje in de jaren daarvoor zich keer op keer had stukgebeten op de Azzurri.

De Nederlandse handbalsters met zilver

Noorwegen is de angstgegner van de Nederlandse handbalsters aan het worden, al wil Peter Portengen dat nog wel relativeren. "Wij zijn niet het enige land dat steeds van Noorwegen verliest. Het is gewoon een heel sterk team, en een heel ervaren team."

Valkuil

Te veel ontzag is de grootste valkuil, meent Alberda. Maar Portengen, jarenlang de assistent van bondscoach Henk Groener bij het vrouwenteam, ziet nog een ander gevaar.

"Ze leggen zichzelf een hoge druk op. Ze hebben de finale van het WK gehaald en halve finales van de Spelen en nu vonden ze van zichzelf dat ze Europees kampioen moesten worden. Maar zo werkt dat niet."

In Zweden ging het nog mis, maar die eerste titel lonkt wel steeds nadrukkelijker. Dat denkt ook Alberda. "Ik zie die wedstrijden en dan zie ik hun foutenmarge teruglopen. Ik zie ook het bewustzijn van waar de fouten liggen en wat ze daaraan moeten doen. En omdat je nog niks gehaald hebt, blijft de honger naar die eerste prijs altijd aanwezig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl