Een vrouw in Peking heeft een mondkapje op tegen de smog
NOS NieuwsAangepast

Fabrieken dicht, auto's aan de kant: China vecht tegen smog

In verschillende Chinese steden geldt nog steeds code rood vanwege de smog. Vrijdag werd de maatregel in Peking ingevoerd, omdat de fijnstofmetingen kritieke waarden bereikten. De gevolgen zijn goed merkbaar op de eerste werkdag sindsdien.

Zo'n 700 fabrieken hebben de productie moeten stilleggen en het aantal auto's dat de weg op mag is beperkt. De politie patrouilleert extra om automobilisten die in overtreding zijn aan te houden.

In het noorden van China is de overlast door smog groot. In tientallen steden zijn de scholen uit voorzorg dicht en ziekenhuizen hebben extra medische teams klaarstaan om mensen met longziekten snel te kunnen behandelen.

Wegvluchten

Sommige mensen grijpen, zeker nu veel scholen dicht zijn, de gelegenheid aan om een korte vakantie te boeken naar plekken met schonere lucht. Volgens regionale media is er een wedloop geweest op vluchten naar resorts in het zuiden van het land.

Reisbureaus hebben de afgelopen tijd geadverteerd met "smog-ontwijkende" vakanties. Naar schatting overwegen zo'n 150.000 mensen een overzeese reis te maken om de vieze lucht te ontvluchten.

Code rood is tot zeker woensdag van kracht. China is voor elektriciteit voor een groot deel afhankelijk van kolencentrales. In steden komt veel fijnstof vrij door verouderde auto's en tweetakt-brommers.

Code rood vanwege smog in China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl