NOS SportAangepast

Handbalsters grijpen naast Europese titel

De Nederlandse handbalsters hebben op het EK in Zweden net naast de Europese titel gegrepen. Titelhouder Noorwegen was in de finale met 30-29 te sterk.

Het was de derde nederlaag op rij tegen Noorwegen, na de WK-finale en de wedstrijd om brons op de Olympische Spelen.

Vanaf de eerste seconde lag het tempo ontzettend hoog en Nederland liet zien dat niveau aan te kunnen. Even ging het gelijk op, maar daarna sloeg de formatie van de Nederlandse bondscoach Helle Thomsen met enkele fantastische fastbreaks een gaatje dat groeide tot 13-9.

Vooral Danick Snelder was op stoom met vijf goals voor rust. Het ervaren Noorwegen, dat grossiert in internationale titels, was niet onder de indruk. De dekking werd aangetrokken en voorin was het plots van afstand steeds raak, met 15-15 bij rust tot gevolg.

Estavana Polman schiet tegen Noorwegen

Na de pauze mis

In de tweede helft ging het mis. De Nederlandse aanval verliep stroever, de passing werd slordiger en de aanvallen via de hoeken liepen niet. De Noorsen (luidkeels aangemoedigd door een grote schare fans) roken bloed.

Nycke Groot, die voor de wedstrijd werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi, kon in eerdere wedstrijden het tij nog weleens keren. Maar ook zij had het vizier niet meer op scherp staan.

Noorwegen liep uit naar 26-21 en leek de wedstrijd te hebben beslist. Oranje knokte voor wat het waard was en kwam tot op een punt. Een zoveelste stunt zat er echter niet meer in: Noorwegen pakte zijn zevende Europese titel.