NOS VoetbalAangepast

Jonk: Ajax is favoriet maar niet onklopbaar

Jonk: Ajax favoriet tegen PSV, maar niet onverslaanbaar

Wim Jonk speelde in de jaren 80 en 90 vijf seizoenen (1988-1993) bij Ajax en drie (1995-1998) bij PSV. Als beide ploegen vanmiddag (16.45 uur) tegenover elkaar staan, dan kijkt Jonk met gemengde gevoelens. Voor welke club klopt zijn hart? Wie heeft de beste papieren?

"Voor mij is Ajax favoriet. Al zie je dat de tegenstanders zich steeds beter weren. Cambuur deed dat goed in de beker: heel veel passie, heel veel omschakelingen en heel veel duels. Dan zie je dat Ajax kwetsbaar is. Clubs liggen niet te slapen na de goede start van Ajax."

Wim Jonk wint met PSV de Johan Cruijff Schaal

PSV

"Ik heb drie fantastische jaren bij PSV gehad. We haalden een hoog niveau met een geweldige trainer, Dick Advocaat. We speelden achterin met jongens als Ernest Faber, Stan Valckx en Jaap Stam. Ook Phillip Cocu was destijds een geweldige speler met een heel goed inzicht."

Toch ligt zijn hart meer bij Ajax, ook omdat hij er ruim zeven jaar in de jeugdopleiding actief was. Vorig jaar november vertrok Jonk met slaande deuren uit Amsterdam nadat 'Plan Cruijff' bij Ajax ten grave werd gedragen.

De manier waarop we bij Ajax moesten stoppen, dat verdient geen schoonheidsprijs

Wim Jonk

Legacy

"Ik wil de legacy (gedachtengoed) van Johan Cruijff uitdragen. Dat heeft hij mij ook gevraagd. Bij bonden, clubs. Daar ben ik momenteel heel druk mee. De manier waarop we bij Ajax moesten stoppen, dat verdient geen schoonheidsprijs. Maar de visie van Cruijff bestaat nog steeds."

"Natuurlijk ken ik veel van de spelers bij Ajax. Nee, heel veel contact heb ik niet met ze. Af en toe belt er eens iemand. Vaak een uitgeleende speler. Die probeer ik dan te helpen."

Wim Jonk bij zijn afscheid bij Ajax, rechts Dennis Bergkamp

Aankopen

Jonk had in het verleden regelmatig kritiek op aankopen bij de Amsterdamse club. In de transfers van de afgelopen maanden kan de Volendammer zich echter wel vinden.

"Een aankoop moet meerwaarde hebben. Hakim Ziyech maakt het spel van Ajax onvoorspelbaarder. Hij laat anderen beter functioneren. Da's dus een goede aankoop. Dat geldt ook voor Davinson Sánchez, hij voegt iets toe aan Ajax wat er niet in grote mate was: een winnaarsmentaliteit."

Doelpunten van Wim Jonk tijdens Ajax-PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl