Turkse school ontkent verbod op Kerst bij Duitse afdeling
De leiding van een Turkse school met een Duitse afdeling ontkent dat er een verbod is uitgegaan om Kerst te vieren. De leiding van de Duitse afdeling zou een e-mail ten onrechte hebben uitgelegd als een verbod, terwijl het overkoepelend bestuur alleen een goedbedoeld advies zou hebben gegeven.
De Duitse afdeling van de eliteschool Lisesi in Istanbul stuurde de mail door naar het Duitse persbureau DPA. In de mail is te lezen dat de Turkse schoolleiding heeft gemeld "dat vanaf nu niets meer over kerstgebruiken, over het christelijke feest wordt meegedeeld in de klas en dat er niet meer wordt gezongen."
In de Duitse media circuleerden al na een paar uur berichten dat de Turkse schoolleiding niets over de tradities rond het christelijke feest mocht worden onderwezen en dat er op de school geen kerstliedjes mochten worden gezongen. Het koor van het gymnasium mocht afgelopen dinsdag ook niet meedoen aan het traditionele kerstconcert op het Duitse consulaat.
Maar de directeur ontkent nu dus dat er sprake is van een verbod. Volgens hem gaat het om een advies.
Seculier
Het Duitse gymnasium is onderdeel van een grote Turkse middelbare school voor jongens, het İstanbul Lisesi en bestaat sinds 1933. De leraren van de Duitse afdeling worden met Duits belastinggeld betaald. Het Duitse deel van de school heeft een eigen bestuur, maar dat is wel ondergeschikt aan het overkoepelende bestuur van de school.
Sommige lessen komen overeen met het Duitse onderwijs en worden gegeven door Duitse leraren, andere zijn op Turkse leest geschoeid. De school is seculier.
Volgens critici gebeurt het steeds vaker dat seculiere scholen door de regering worden gedwongen om een islamitisch-conservatieve koers te varen.
Het Duitse ministerie van Onderwijs wil niet reageren op het verbod op de kerstviering.
Verklaring schoolleiding
De school heeft inmiddels ook in een persverklaring laten weten dat er geen sprake is van een verbod, zoals de Duitse media meldden.
De afgelopen weken zou onrust zijn ontstaan onder leerlingen, die vonden dat de Duitse leraren in hun ogen geen goede uitleg hadden gegeven over de betekenis van Kerst en het christendom. Daarbij is het woord manipulatie gevallen. De schoolleiding zou toen een vergadering hebben belegd met de Duitse afdeling, waarin is gemaand tot behoedzaamheid en geen geruchten te verspreiden.
Een ander punt is de kwestie rond een kerstconcert. De schoolleiding zegt dat de Duitse afdeling dat sinds een jaar of zeven geeft. Het was een initiatief van de vorige leidinggevende van de Duitse afdeling, die een religieuze achtergrond had.
'Goede betrekking met Duitsland'
De huidige leidinggevende zou geen voorstander zijn van een kerstconcert, omdat de school seculier is. Leerlingen die er toch aan mee wilden doen, hadden daarvoor toestemming nodig van hun ouders of voogden. Maar het concert is niet verboden, zegt de schoolleiding.
De school betreurt de berichten en wijst op de goede betrekkingen tussen de school en Duitsland en benadrukt in zijn verklaring verder het belang van de vrijheid van godsdienst.