Daniel Høglund
NOS SportAangepast

'Naar de handbalsters kijken is in Noorwegen een kersttraditie'

Daniel Høglund heeft zondagavond de eer om de eindstrijd van het EK handbal voor de Noorse televisie van commentaar te voorzien. Een wedstrijd die door de handbalgekke Noren massaal bekeken zal worden, in alle uithoeken van het land en door alle lagen van de bevolking.

Høglund, die al vele successen van de Noorse handbalsters heeft mogen aanschouwen, erkent best een beetje nerveus te zijn voor de grote klus van vandaag. Hij blikt vooruit op Noorwegen-Nederland.

Waarom is het een eer om de wedstrijd te mogen becommentariëren?

"De wedstrijden worden massaal bekeken in Noorwegen. Het is een kersttraditie om in december elkaar op te zoeken en met grote groepen te kijken naar de handbalvrouwen. Het zijn echt de populairste uitzendingen van het jaar: van de vijf miljoen inwoners kijken er ongeveer anderhalf miljoen."

"Het maakt ook niet uit of ze nou met twintig of dertig goals verschil winnen, het wordt massaal bekeken. En door iedereen, je hoeft geen sportfan te zijn. Die meiden zijn goede ambassadeurs en men kijkt er graag naar. Ze zijn beroemd in heel Noorwegen en zijn elk jaar weer favoriet bij de sportverkiezingen."

Tijdens de twee voorgaande ontmoetingen toonde Nederland te veel respect. Het was geshockeerd na de vroege achterstand.

​Daniel Høglund

Tijdens de afgelopen twee onderlinge duels was Noorwegen duidelijk te sterk voor Nederland. Wat verwacht je nu?

"Tijdens de twee voorgaande wedstrijden toonde Nederland te veel respect. Bij de WK-finale vorig jaar in Denemarken en de wedstrijd om het brons tijdens de Olympische Spelen waren jullie speelsters steeds in shock na een vroege achterstand, waardoor het eigenlijk al over was voordat het was begonnen. Ik verwacht dat het nu veel spannender gaat worden. Nederland is echt vooruitgegaan."

"In 2004 zorgde Noorwegen voor een revolutie, met veel rennen en goede counters. Maar nu is Nederland beter als het gaat om snelheid. Nycke Groot is absoluut van wereldklasse. De Nederlandse speelsters worden goed in de gaten gehouden door onze clubs."

"Ik verwacht dat vooral keepster Tess Wester een sleutelrol gaat spelen in de finale. Haar laagste niveau ligt lager dan dat van de Noorse keepsters. Ze moet veertig tot vijftig procent van de schoten gaan tegenhouden, anders gaat Nederland het niet redden."

Daniel Høglund in gesprek met Marit Malm Frafjord

Is er in het Noorse team veel veranderd sinds de teleurstelling in Rio de Janeiro?

"De uitschakeling in de halve finales kwam heel hard aan en vooral de manier waarop we werden uitgeschakeld, in de verlenging, heeft veel pijn gedaan. Ik heb de speelsters nog nooit zo hard zien huilen en de coach was echt boos."

"De Noorse bond heeft vastgelegd dat op ieder toernooi een medaille gepakt moet worden. De coach is zich meer gaan focussen op de verdediging. Om die reden heeft hij onder anderen Stilje Waade ingepast. Zij is bezig aan een sterk toernooi. Defensief staat het beter."

Nycke Groot

Het EK wordt gespeeld in Zweden. In hoeverre is er daardoor sprake van een thuisvoordeel?

"Dat is zeker aanwezig, absoluut. Het stadion in Göteborg waar de finale wordt gespeeld, ligt op slechts drie uur rijden van Oslo. Het zal stampvol zijn en net als in de halve finales zal zo'n 95 procent van het publiek Noors zijn."

"Voor wie niet in het stadion zit, is het goed te volgen op televisie. We beginnen al ver van tevoren met een voorbeschouwing en hebben ook twee experts die de wedstrijd analyseren. Over het algemeen duurt de lange uitzending van 16.00 tot 23.00 uur. En iedereen kijkt."

De resultaten van Noorwegen op de afgelopen EK's

2014goud
2012zilver
2010goud
2008goud
2006goud
2004goud
2002zilver
2000zesde
1998goud

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl