Bersant Celina baalt na de 0-1

Schlemielige nederlaag FC Twente tegen AZ

FC Twente heeft de laatste wedstrijd voor de winterstop op schlemielige wijze verloren van AZ. Een bijzonder ongelukkig eigen doelpunt van Peet Bijen in blessuretijd betekende de 1-2 eindstand. Daardoor loopt AZ uit op Twente in de strijd om plek vijf.

Voor rust viel er weinig te beleven in Enschede, hoewel het niet slecht was wat Twente en AZ lieten zien. Ze hielden elkaar meer in een houdgreep. Toch kregen beide ploegen een kans: Enes Ünal zag een kopbal door Sergio Rochet over worden getikt, Robert Mühren schoot aan de andere kant net voorlangs.

Zo spaarzaam het vertier in de eerste helft was, zo leuk werd het na rust. Binnen dertig seconden (coach René Haake zat nog niet eens op de Twentse bank) scoorde Wout Weghorst. Hij prikte de bal subtiel tussen de benen van Nick Marsman door, na prima voorbereidend werk van Alireza Jahanbakhsh.

Twente moest door die tegengoal aan de bak en dat was niet tegen dovemansoren gezegd. De thuisploeg viel met veel energie aan en leek al snel na de 0-1 de gelijkmaker te krijgen, maar Ünal stond buitenspel toen hij scoorde. Het doelpunt werd dan ook terecht afgekeurd.

Halverwege de tweede helft kreeg Twente wel loon na werken. Jeroen van der Lely raakte de bal verkeerd, claimde een penalty, maar kreeg die niet. Het spel ging echter door en Chinedu Ede legde de bal prima terug op Ünal, die met een intikker de 1-1 aan liet tekenen.

Invaller Guus Til had AZ weer aan een voorsprong kunnen helpen, maar nu was het Marsman die de bal over de lat tikte. Het leek dan ook bij 1-1 te blijven, totdat Thomas Ouwejan de bal in de 92ste minuut voorgaf. Bijen probeerde te blokken, maar stiftte de bal onbedoeld achterwaarts over Marsman in het Twentse doel: 1-2.

Kamphuis: niet geconstateerd, aftrap had opnieuw gemoeten

Na afloop van het duel was scheidsrechter Jochem Kamphuis duidelijk. Het doelpunt van Weghorst had niet goedgekeurd mogen worden. De aanvaller van AZ was voor de aftrap na rust al dertig meter de Twentse helft opgelopen. "We hebben het niet geconstateerd. De aftrap had opnieuw gemoeten."

Uiteindelijk vond Kamphuis dat de treffer weinig invloed op het duel heeft gehad. "Het duurde even voordat de bal richting Weghorst ging. FC Twente had voldoende tijd om de verdediging op orde te brengen."