NOS NieuwsAangepast

'Kans dat Rutte's Oekraïnedeal het haalt nu aanzienlijk groter'

Het kabinet is dicht bij een meerderheid in de Eerste Kamer voor het akkoord over de aanvulling op het Oekraïneverdrag. Vandaag stemde een meerderheid van de GroenLinks-leden voor goedkeuring van het verdrag en liet de Onafhankelijke SenaatsFractie de NOS weten Rutte ook te steunen.

"Dit nieuws vanaf het GroenLinks-congres is een flinke opsteker voor Rutte", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "De kans dat zijn akkoord het haalt, is aanzienlijk groter geworden."

Met de mogelijke steun van D66 lijkt het kabinet nu 36 zetels binnen te hebben. Volgens Van der Wulp heeft D66 nog niet definitief gezegd dat de partij deze deal van Rutte gaat steunen, "maar eigenlijk wordt daar door niemand aan getwijfeld".

Jesse Klaver: congres is heel helder geweest

Steun van een partij met maar twee zetels, 50PLUS of SGP, zou een meerderheid in de Eerste Kamer betekenen voor het kabinet. De afgelopen periode leek het erop dat vooral de CDA-senatoren het laatste woord zouden hebben met hun 12 zetels.

"Door deze onverwachte draai van GroenLinks ligt de druk niet alleen meer bij het CDA. Ook partijen als de ChristenUnie en de SGP kunnen nu doorslaggevend zijn. Partijen waarop Rutte in het verleden al regelmatig kon rekenen," aldus Van der Wulp.

Volgende week

Tweede Kamer-fractievoorzitter Segers laat weten dat de ChristenUnie aanstaande dinsdag "een definitieve afweging" maakt. Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer 'op hoofdlijnen' over het akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl