NOS VoetbalAangepast

Van Basten verdedigt videoref: uitslagen eerlijker

Van Basten: eerlijker resultaat door videoscheidsrechter

Het experiment met de videoscheidsrechter bij het WK voor clubteams heeft nog niet iedereen kunnen overtuigen. Volgens Marco van Basten is dat een kwestie van tijd en moeten scheidsrechters, spelers en publiek nog wennen. "Ik denk dat het alleen maar beter kan worden, omdat we meer ogen hebben om een goede beslissing te maken."

Van Basten houdt zich als Chief Officer for Technical Development van de wereldvoetbalbond FIFA bezig met technologische ontwikkelingen die het voetbal aantrekkelijker en vooral moderner kunnen maken. Hij is een groot voorstander van de videoscheidsrechter.

Hoofdrol voor videoscheids in halve finales

Tijdens de halve finales van het WK voor clubteams speelde de videoscheidsrechter twee keer een hoofdrol. Kashima Antlers kreeg een strafschop in de wedstrijd tegen Atlético Nacional op aangeven van videoscheidsrechter Danny Makkelie, maar het duurde al met al ruim twee minuten voordat die beslissing genomen werd.

En in de halve finale van Real Madrid tegen Club América werd een doelpunt van Cristiano Ronaldo aanvankelijk ten onrechte afgekeurd door de arbiter op het veld, na verwarring in zijn communicatie met de videoscheidsrechter.

Van Basten ligt er niet wakker van dat het systeem nog niet vlekkeloos werkt. Hij wijst erop dat in beide gevallen uiteindelijk wel de juiste beslissing is genomen. "Dus zelfs als alles misschien nog niet optimaal is, is de uitslag eerlijker omdat de beslissingen beter zijn."

Het toernooi in Japan is het eerste internationale evenement waar de videoscheidsrechter wordt ingezet. Als het aan Van Basten ligt, wordt ook tijdens het WK voetbal van 2018 gebruikgemaakt van de videoscheidsrechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl