De Al Fitrah-moskee in Utrecht Overvecht
NOS NieuwsAangepast

'Utrechtse moskee doceert: geef criminele moslims niet aan'

De omstreden Utrechtse Al Fitrah-moskee leert studenten om moslims die strafbare feiten plegen, niet aan te geven, zeggen oud-leerlingen in het AD. Volgens de krant zijn diverse oud-studenten, onafhankelijk van elkaar, naar de krant gestapt om dit te vertellen en hun zorg hierover uit te spreken.

De Syrische imam die de salafistische moskee in Overvecht leidt, spreekt de beschuldiging tegen, aldus het AD. Hij zegt dat de verhalen afkomstig zijn van oud-studenten die de moskee zwart willen maken.

Vermaning

Volgens de oud-studenten wordt aan de moskee onderwezen dat criminele moslims volgens de aanwijzingen van de Koran op de vingers getikt moeten worden. Zo kan aan criminele geloofsgenoten duidelijk worden gemaakt "wat Allah en de Profeet over deze slechte zaken hebben verteld", is de richtlijn. De studenten kregen naar eigen zeggen uitdrukkelijk te horen dat ze niet naar de politie moeten stappen om hun geloofsgenoten aan te geven.

Afgelopen week publiceerde het Verwey Jonker-Instituut een rapport over het onderwijs aan jonge kinderen (5 tot 14 jaar) door de Al Fitrah-stichting. De onderzoekers concludeerden dat de kinderen leren om actief mee te doen in de samenleving en respect te tonen, maar ze krijgen ook gedragsnormen onderwezen die dat juist in de weg staan, bijvoorbeeld dat een man een vrouw geen hand mag geven.

Burgemeester Van Zanen van Utrecht zei vervolgens een stevig gesprek te willen voeren met het stichtingsbestuur van Al Fitrah. Over het niet-aangeven van criminele moslims zegt Van Zanen nu in het AD: "Dit kan interessant zijn voor het OM."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl