NOS NieuwsAangepast

Sinaasappels mogelijk dubbel zo duur door Europese regels

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

Sinaasappels raken schaars in de zomer. Daarvoor waarschuwen fruitimporteurs, nu het Europees Parlement deze week heeft gestemd voor strengere regels voor het importeren van sinaasappels uit Zuid-Afrika.

Als het aan Brussel ligt, moeten die sinaasappels voortaan eerst 24 dagen in quarantaine bij een temperatuur van min 0,5 graad, om de Afrikaanse fruitmot te bestrijden. Maar volgens importeurs bederven de meeste sinaasappels onder die omstandigheid. Bovendien zou er geen capaciteit zijn om de maatregel uit te voeren.

Michel Jansen, directeur van sinaasappelimporteur Total Produce, vindt de nieuwe regels onbegrijpelijk. "Er is geen enkel acuut gevaar door die fruitmot", zegt Jansen. "Ook vorige jaren was deze fruitmot er, maar toen mocht het wel."

Grote gevolgen

"De gevolgen zijn groot, want als de regels echt worden ingevoerd zal er tussen juni en oktober aanzienlijk minder citrusfruit op de markt zijn. Een tekort aan sinaasappels, hogere prijzen en minder producten in de winkels."

Jansen sluit niet uit dat de prijzen van de sinaasappels een vlucht zullen nemen. "Het is moeilijk in te schatten, want we hebben nog nooit zo'n situatie gehad. Maar ik sluit een verdubbeling van de prijs echt niet uit."

  • NOS/Bart Kamphuis
    Directeur Total Produce Michel Jansen
  • NOS/Bart Kamphuis
    Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër namens het CDA

De importeurs zeggen dat de maatregel een verkapte beschermingsmaatregel is voor de Zuid-Europese citrusindustrie, met name die in Spanje. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik sluit zich daarbij aan. "De specifieke koeltechniek die het Europees Parlement voorschrijft bestaat niet eens", zegt zij. "Dit is gewoon een handelsblokkade en een voorbeeld van onnodige regelgeving."

Onze Frans gaat over betere regelgeving in Europa. Dan moet hij zeker een stokje steken voor deze importdrempel voor citrusvruchten.

Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër (CDA)

Schreijer-Pierik roept EU-commissaris Timmermans op om de regels niet in te voeren. "Onze Frans gaat over betere regelgeving in Europa. Dan moet hij zeker een stokje steken voor deze importdrempel voor citrusvruchten."

Import

Europa importeert jaarlijks 600.000 ton (600 miljoen kilo) fruit uit Zuid-Afrika. 400.000 ton betreft sinaasappelen, die tussen juni en oktober Europa binnenkomen. Volgens de fruitimporteurs is er in die periode geen Europese productie. De Zuid-Afrikaanse import maakt 70 procent uit van de totale sinaasappelimport.

De Europese Commissie moet beslissen of de maatregel waarvoor het Europees Parlement zich uitsprak ook echt wordt uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl