De oproerpolitie bij de gevangenis in Birmingham
NOS NieuwsAangepast

Gevangenisopstand Birmingham pas na twaalf uur beteugeld

De Engelse politie heeft een grote gevangenisopstand in Birmingham pas na twaalf uur weten te bedwingen. Zo'n 600 gedetineerden waren betrokken bij de rellen.

De opstand brak gisterochtend uit. Betrokken gevangenen zeggen tegen de BBC dat de slechte leefomstandigheden de aanleiding waren. Zo zou er een gebrek aan gevangenispersoneel zijn en bovendien zou de gezondheidszorg er slecht zijn.

Gevechten en brandjes

Volgens Britse media trok het personeel zich toen de opstand uitbrak conform protocol terug naar "een veilige zone". Daardoor kregen de opstandige gevangenen de greep over vier vleugels van het gebouw.

Pas laat op de avond meldde het ministerie van Justitie dat de oproerpolitie de situatie onder controle had. Onduidelijk is wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd. Er zijn berichten over gevechten en brandjes.

Onderzoek

De BBC meldt dat ambulances en brandweerwagens de hele dag af en aan reden, maar er is volgens de omroep maar één bevestigde gewonde.

Minister Truss van Justitie heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd. "Geweld in onze gevangenissen zal niet worden getolereerd", zegt ze in een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl