RTL-directeur Erland Galjaard tijdens de presentatie van het nieuwe tv-seizoen
NOS Nieuws

Strengere voorwaarden RTL voor producenten medische hulpprogramma's

RTL past de contracten en voorwaarden voor producenten van en deelnemers aan medische hulpprogramma's aan. Ook gaat beter gecontroleerd worden of de producenten zich aan bestaande en nieuwe afspraken houden. De zender had een intern onderzoek ingesteld na berichtgeving in NRC Handelsblad, waaruit het beeld naar voren kwam dat RTL misbruik maakt van kwetsbare mensen.

Programmadirecteur Erland Galjaard zegt dat uit eigen onderzoek blijkt dat er inderdaad fouten zijn gemaakt. De zender heeft onder meer de gang van zaken onderzocht bij Een nieuw begin, Geef mij nu je angst en Herrie in de keuken/Herrie in het hotel, uitgezonden in 2013 en 2014.

Tweede Kamer

Er is gesproken met producenten, productieteams en kandidaten en de gebruikte contracten zijn bekeken. Volgens RTL zijn veruit de meeste deelnemers tevreden, maar voor een klein aantal geldt dat niet. Galjaard zegt dat er een oplossing komt voor de gedupeerden.

De RTL-directeur benadrukt dat de programma’s een sterk maatschappelijk raakvlak hebben en dat er de afgelopen tien jaar veel mensen door zijn geholpen.

RTL heeft per brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregelen. Die had om een onderzoek gevraagd aan staatssecretaris Dekker, maar nam genoegen met de toezegging dat RTL de Kamer zelf zou informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl