De Nederlandse handbalsters
NOS SportAangepast

Handbalvrouwen overtuigend naar EK-finale

De Nederlandse handbalsters hebben zich op het EK in Zweden overtuigend geplaatst voor de finale. In Göteborg werd Denemarken met 26-22 opzij gezet, waardoor Oranje een jaar na zijn eerste WK-finale ook voor het eerst de finale van het EK speelt. In de finale speelt Nederland zondag om 18.00 uur tegen Noorwegen.

In Göteborg had Nederland aanvankelijk moeite met de offensieve en agressieve dekking van de Deensen. Met gevarieerd en snel aanvalsspel werd niettemin een voorsprong van drie punten genomen. Denemarken kwam langszij (8-8), zag Oranje opnieuw een gaatje slaan (11-9), maar kwam op slag van rust nogmaals op gelijke hoogte (13-13).

Nederland langs Denemarken in halve finale EK

Direct na de pauze sloeg Nederland het beslissende gat. De defensie stond als een huis (Denemarken wist 14 minuten lang niet te scoren) en aan de overkant regende het prachtige treffers: 19-13.

Denemarken, luidruchtig gesteund door de vele fans op de tribunes, stribbelde nog wel even tegen met drie doelpunten op rij. Na een time-out van coach Helle Thomsen had Oranje zijn zaken weer op orde. Estavana Polman was topscorer met zeven goals en regisseur Nycke Groot (zes treffers) werd terecht tot beste speelster uitgeroepen.

'We kunnen de hele wereld aan'

Keepster Tess Wester straalde na afloop van oor tot oor. "Dit is echt fantastisch. We wisten dat het moeilijk zou worden. Dat zie je ook aan de ruststand van 13-13. En dan spelen we zo'n goede en gecontroleerde tweede helft. Het gevoel is lekker, het gevoel van: we kunnen de hele wereld aan. Dat vertrouwen tekent dit team."

Ook topscorer Polman was na afloop door het dolle. "Geweldig, ik heb hier geen woorden voor. De dekking stond fantastisch, het was een muur. Er kon niemand doorheen, geen gaat niks. We staan gewoon in de finale!"

"We worden steeds volwassener. Dit was echt een heel erg goede wedstrijd. En natuurlijk kunnen wij de finale ook winnen. We zijn er klaar voor", zo keek Polman alvast vooruit naar zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl