NOS NieuwsAangepast

Nederland deze eeuw grootste nettobetaler van de EU

Nederland is deze eeuw naar verhouding de grootste nettobetaler van alle EU-lidstaten. Gemiddeld droeg Nederland ruim 0,4 procent van het bruto nationaal inkomen af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een onderzoek naar de EU-afdrachten tussen 2000 en 2015.

Afgelopen jaar betaalde elke Nederlander netto iets minder dan 150 euro aan de EU. In dat jaar droeg Nederland 2,5 miljard euro meer af aan de Europese Unie dan de EU hier investeerde.

Na Nederland betaalde Duitsland verhoudingsgewijs het meest aan de unie, gevolgd door Zweden en België. Alle Oost-Europese lidstaten en bijna alle zuidelijke landen kregen juist veel meer geld uit Brussel. Slowakije en Tsjechië ontvingen respectievelijk 570- en 540 euro netto per inwoner.

Vraag is natuurlijk: hoe komt het dat Nederland zoveel betaalt aan de EU? Het antwoord is simpel, zegt Floris Jansen van het CBS: "Wij ontvangen relatief weinig uit de twee belangrijkste geldpotten: voor landbouw en voor het structuurfonds. Frankrijk krijgt bijvoorbeeld heel veel landbouwsubsidie en landen in Oost- en Zuid-Europa ontvangen veel subsidie voor zaken als wegen."

Afdracht

Als wordt gekeken naar de totale bijdragen in euro's, staat Duitsland op nummer één. Dat land droeg vorig jaar ruim 24 miljard euro af aan Brussel en was daarmee goed voor ruim 20 procent van de afdrachten aan de EU. Nederland komt met 6 miljard op plek 6.

Na Duitsland is overigens het Verenigd Koninkrijk de grootste financier van de EU. De voorgenomen uittreding van de Britten kan dus grote financiële gevolgen hebben voor het financieren van de unie, zegt het CBS: "De Brexit kan een gat in de begroting achterlaten dat moet worden opgevuld door de andere lidstaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl