NOS NieuwsAangepast

PvdA en D66: dubbel paspoort moet mogelijk zijn

Nederlanders moeten een dubbele nationaliteit kunnen hebben. Om dat mogelijk te maken dienen D66 en PvdA vandaag een initiatiefwetsvoorstel in. Kamerleden Marcouch (PvdA) en Sjoerdsma (D66) willen af van "het negatieve stigma" van de dubbele nationaliteit.

De partijen vinden het nationaliteitsrecht ook "niet meer van deze tijd".

Kamerlid Sjoerdsma: "In deze internationale tijden is het voor Nederlanders die een tijd in het buitenland wonen een gedoe. Zij kunnen, zonder dat ze daarvan op de hoogte worden gesteld, de Nederlandse nationaliteit verliezen als zij een nieuwe nationaliteit aannemen. Terugkeer naar Nederland wordt hierdoor bemoeilijkt."

Andersom kunnen sommige Nederlanders geen afstand doen van hun oorspronkelijke nationaliteit. Die hebben ze bijvoorbeeld verkregen door geboren te worden in een gezin met twee nationaliteiten of door te trouwen. "Het idee dat loyaliteit aan een land alleen tot uitdrukking komt door de ene nationaliteit in te ruilen voor de andere is achterhaald", zeggen de Kamerleden van D66 en PvdA.

Er zijn 1,3 miljoen Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Signaal

Marcouch: "In tijden van toenemende polarisatie is het des te belangrijker dat alle Nederlanders zich verbonden voelen. Met Nederland en met elkaar. We lossen hiermee een praktisch probleem op voor al die mensen die in het buitenland verblijven en automatisch hun Nederlanderschap verliezen of moeilijk kunnen terugkeren."

Hij spreekt van een belangrijk signaal. "Er is niets mis met het hebben van een dubbele nationaliteit. Ook al ben je een nieuwkomer of heb je een tweede paspoort, je hoeft je Nederlanderschap nooit kwijt te raken."

Marcouch en Sjoerdsma vinden het jammer dat er de afgelopen kabinetsperiode te weinig aandacht voor de dubbele nationaliteit is geweest, "terwijl de wereld juist steeds internationaler wordt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl