Principia Mathematica
NOS Nieuws

Recordbedrag voor Newtons Principia

Een eerste editie van Isaac Newtons Principia is op een veiling in New York verkocht voor 3,7 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) aan een anonieme verzamelaar. Het standaardwerk is daarmee in een klap het duurste wetenschappelijke boek dat ooit is geveild.

De prijs is flink hoger dan de verwachte opbrengst, 1 tot 1,5 miljoen dollar. Volgens veilinghuis Christie's gaat het om een exemplaar van uitzonderlijke kwaliteit.

In de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica uit 1687 zet de Britse wetenschapper zijn baanbrekende bewegingswetten uiteen. Het boek werd ooit door Einstein geroemd als "misschien wel de belangrijkste intellectuele ontwikkeling die ooit aan iemand werd gegund".

Continentaal

Het boekje in rood geitenleer van 24 bij 19 centimeter heeft 252 bladzijden en enkele illustraties. Newton liet het boek tegelijkertijd in Groot-Brittannië en het Europese vasteland uitkomen. Dit is een continentale editie, die zeldzamer is dan de Britse druk.

Er zijn zo'n 400 exemplaren gedrukt van de eerste editie. Een exemplaar dat ooit van koning James was, werd in 2013 geveild voor 2,5 miljoen dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl