Helle Thomsen (r) tijdens de wedstrijd Nederland-Polen op het EK handbal
NOS SportAangepast

Thomsen is van top tot teen Deens, maar vanavond even niet

"Ik ben Deense, maar dat maakt in deze wedstrijd niets uit", zei Helle Thomsen, de Deense bondscoach van de Nederlandse handbalvrouwen, toen woensdag bekend werd dat Denemarken de tegenstander van Oranje is in de halve finales van het EK handbal.

De 46-jarige Thomsen veroverde als coach van FC Midtjylland de landstitel in haar vaderland en is sinds oktober bondscoach van de Nederlandse ploeg. Vanavond om 18.15 uur speelt Nederland tegen Denemarken voor een plaats in de finale.

Handbalcoach Thomsen is even niet voor Denemarken

Dat ze Denemarken goed kent, kan voor Oranje juist een voordeel zijn. "We moeten goed verdedigen en op hun keepsters letten. Bovendien hebben ze twee sterke linker opbouwers, Anne Mette Hansen en Stine Jörgensen, die ik nog ken van mijn tijd in Midtjylland."

Nederland speelt een uitstekend toernooi in Zweden, maar Oranje zal volgens Thomsen de Deense speelsters zeker niet onderschatten. "Ik vind ze vooral verdedigend erg sterk. Mijn collega Klavs Bruun Jörgensen is daar anderhalf jaar mee bezig geweest en met resultaat. Het wordt voor ons een zware klus."

'We moeten aan de bak tegen Denemarken'

Ook speelsters Yvette Broch en Debbie Bont verwachten een zware wedstrijd tegen Denemarken. "We kunnen ze hebben, maar het is echt een topploeg", aldus Broch. "Om te winnen, zullen wij alles moeten geven. Het wordt heel veel rennen, de rust bewaren en kijken welke ploeg er het snelste speelt."

Bont, die speelt bij Kobenhavn Handbold, kent veel speelsters uit de Deense competitie. "Denemarken is nu eenmaal een handballand en het team zit op dit moment in een goede flow. Ik denk dat we aan de bak moeten, want zij hebben een sterke dekking. We zullen ze op snelheid moeten pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl