Schippers denkt niet de kwaliteit van de behandelingen nu achteruit gaat
NOS NieuwsAangepast

Oproep tandartsen aan ouders: laat peuter op controle komen

Tandartsen roepen ouders in het AD op om met hun peuter op controle te komen. Ruim 60 procent van de peuters gaat niet naar de tandarts en 41 procent heeft op 5-jarige leeftijd al een of meerdere gaatjes, schrijft de krant. Tandartsen zien peuters bij wie een tand moet worden getrokken of wortelkanaalbehandelingen of kronen nodig zijn.

Het AD baseert zich op een analyse van verzekeraar Zilveren Kruis. Daaruit zou blijken dat van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar 37 procent op controle gaat. Boven de 4 jaar stijgt dat naar 80 procent, maar volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde is dat al te laat.

Voorzitter Hellen Blom van de Vereniging voor Kindertandheelkunde zegt in het Radio 1 Journaal dat veel ouders denken dat je pas na het wisselen naar de tandarts hoeft te gaan. "Dat is helaas nog steeds een misverstand. De melktanden houden ruimte vrij voor het blijvende gebit. Die moet je dus gezond houden."

Advies

Om te voorkomen dat kinderen gaatjes krijgen, wil Blom dat ouders al vroeg de tandarts bezoeken. "Dan kunnen we ouders al vroeg adviseren over voeding, mondhygiëne en poetsen."

Niet alleen Zilveren Kruis zou zien dat peuters niet naar de tandarts gaan, ook verzekeraars Menzis en CZ herkennen dat, schrijft de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl