Er profiteren te weinig vluchtelingen van de initiatieven om hen aan werk te helpen
NOS NieuwsAangepast

'Nieuwkomers dreigen achter te blijven door gebrekkige hulp'

Vluchtelingen komen nog altijd moeilijk aan het werk in Nederland, omdat de hulp die ze krijgen te "kleinschalig en versnipperd is". Dat stelt de Sociaal Economische Raad in een onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd. De SER is het belangrijkste economische adviesorgaan van de regering.

"Zonder extra inspanningen is de kans groot dat vele duizenden nieuwkomers de aansluiting met de Nederlandse samenleving zullen verliezen", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Na de grote toestroom van vluchtelingen, vorig jaar, zijn er allerlei initiatieven ontplooid. Maar daarvan profiteren te weinig vluchtelingen, zo meent het adviesorgaan.

'Wiel uitvinden'

Het grootste probleem is dat veel gemeenten opnieuw het wiel aan het uitvinden zijn. De SER vindt het daarom belangrijk dat "kansrijke initiatieven breder gedeeld worden". In het algemeen moeten gemeenten en hulpverleners sneller ingrijpen, meer maatwerk leveren en beter samenwerken. Als dat zou gebeuren, zouden vluchtelingen sneller aan het werk kunnen.

Concreet betekent dit dat vluchtelingen eerder de asielzoekerscentra zouden moeten verlaten, zodat ze sneller een start kunnen maken in hun gemeente. Taalles zou ook voortvarender aangepakt moeten worden, liefst in combinatie met een stage of regulier onderwijs.

Ook zouden vaardigheden van vluchtelingen beter in beeld gebracht moeten worden. Veel gemeenten weten weinig van 'hun' vluchtelingen en kunnen hen daarom niet goed helpen. Ook werkgevers zouden voortvarender benaderd kunnen worden.

Draagvlak

"We hebben bij vorige groepen vluchtelingen gezien dat ze in de bijstand terechtkomen en daar niet goed uitkomen", zegt Hamer. "Daarom doen we nu een hartenkreet: Ga nu zo snel mogelijk zorgen dat deze mensen wel aan de slag kunnen."

Hamer vindt het belangrijk dat de hulp voor vluchtelingen gekoppeld wordt aan de ondersteuning van de Nederlandse laaggeletterden. Dat zijn er zo'n 2,5 miljoen.

Ze vindt dat meer mensen moeten profiteren van alle inspanningen ten behoeve van vluchtelingen. Dat moet volgens de voorzitter het draagvlak in de samenleving voor vluchtelingen vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl