De lege A2
NOS NieuwsAangepast

A2-tunnel onder Maastricht open: nog even wennen

In Maastricht is de Koning Willem-Alexandertunnel geopend voor het verkeer. Na vijf jaar werken kunnen automobilisten op de A2 nu in 3 minuten onder de stad door.

Grote tijdwinst was er vanochtend nog niet meteen: aan beide kanten stond er vanochtend vroeg file. "Automobilisten en hun navigatiekastjes moeten nog wennen aan de nieuwe situatie bij Maastricht", concludeerde de ANWB.

"Het moet iedere dag 15 tot 30 minuten schelen voor mij, maar vanochtend viel het nog tegen", zegt een forens uit Roermond. "Ik heb er wel vertrouwen in dat het goedkomt. Hopelijk hebben ze geleerd van de tunnels in Roermond."

Ik stond vanmorgen op en ging eens luisteren. Heerlijk. Er kwamen maar twee auto's langs.

Omwonende

Wie wel veel merkten van de verandering, waren de omwonenden van de oude route: die lag er vanochtend compleet verlaten bij. "Je kon het verschil al merken om 06.00 uur", zegt Marjo van Bun. "Als je wakker werd stond er altijd al veel verkeer. Het was hier een komen en gaan. Vooral de vrachtwagens maakten veel lawaai."

"Ik stond vanmorgen op en ging eens luisteren. Heerlijk. Er kwamen maar twee auto's langs."

Van Bun is van plan vaker met het raam open te slapen, wat tot nu toe niet kon vanwege de geluidsoverlast. Ook kan ze nu vaker gebruikmaken van haar balkon. "Ik verheug me erop dat het kan."

  • NOS / Matthijs van de Wiel
    Marjo van Bun voor een lege A2
  • NOS / Matthijs van de Wiel
    File voor de tunnel
  • NOS / Matthijs van de Wiel
    Rust op de oude route

De A2-tunnel is bijzonder in Nederland, zegt Rijkswaterstaat (RWS). Hij bestaat namelijk uit vier buizen: twee onder en twee boven. "De onderste twee zijn voor het doorgaande verkeer dat langs Maastricht wil rijden op de A2. De bovenste buizen zijn voor het lokale verkeer dat hier de A2 op of af wil", zegt RWS-directeur Jannita Robberse.

Een bus met hoogwaardigheidsbekleders onder wie minister Schultz van Infrastructuur mocht als eerste door de tunnel rijden, van noord naar zuid. Achter de bus was een file ontstaan van tientallen liefhebbers die ook graag door de tunnel wilden.

A2-tunnel Maastricht officieel geopend

Busbedrijf Munckhof gaat in gesprek met de buschauffeur van de openingsrit. Hij maakte met zijn telefoon opnames van de opening van de tunnel, maar bestuurde op dat moment een bus vol genodigden, onder wie minister Schultz.

"Een beroepschauffeur hoort dit niet te doen", zei een woordvoerder van het bedrijf tegen de Limburgse omroep L1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl