NOS NieuwsAangepast

GroenLinks: duidelijk dat het moeilijk ligt

GroenLinks-leden reageren met gemengde gevoelens op het besluit van de nieuwe fractievoorzitter Jolande Sap en acht leden van de fractie om in te stemmen met een nieuwe missie naar Afghanistan.

Op het partijbureau van GroenLinks waren vrijdagmiddag om een uur zo'n tweehonderd opzeggingen van het lidmaatschap binnengekomen.

"Dat het moeilijk ligt binnen de partij is duidelijk", zegt partijvoorzitter Henk Nijhof. "Het is een zwaar besluit en heel moedig van de fractie. Ik respecteer het."

Brief

De Tweede Kamerfractie heeft alle leden van GroenLinks een brief geschreven, waarin wordt uitgelegd waarom het merendeel van de fractie steun heeft gegeven aan de politietrainingsmissie naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

"We voelen de zware verantwoordelijkheid die op ons rust, maar geloven in de conclusie die is getrokken", schrijft Sap.

Het Kamerlid Ineke van Gent heeft donderdagnacht tegen de missie gestemd. Ze krijgt veel steunbetuigingen via sms, mail en telefoon.

Vertrouwen

De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest denkt dat de fractie een "gewetensvolle afweging" heeft gemaakt. "Dat er binnen de partij fel gereageerd wordt, begrijp ik wel, het is een onderwerp dat emotioneert", aldus Van Poelgeest. "Maar er is geen enkele partij waar dit onderwerp zonder discussie wordt afgehamerd."

De lijsttrekker van de Provinciale Staten in Limburg Margriet van Tulder vindt de missie "geen goed idee, maar houdt vertrouwen in de fractie". De lijsttrekker in Drenthe Gabrielle van Dinteren baalt ervan, zegt ze. "Maar ik heb er vertrouwen in dat Sap op het congres een goed verhaal heeft."

Wiebe van der Ploeg van de Provinciale Staten in Groningen is het niet eens met het besluit van de fractie. "Het kan een clash geven op het congres".

Sietse Bosgra, lid van de Midden-Oostenwerkgroep van GroenLinks, vindt dat de fractie "zich heeft laten bedotten". Hij overweegt zijn partijlidmaatschap op te zeggen. Maar hij wacht de uitleg van Sap op het congres nog af.

Afkeuring

Volgende week zaterdag heeft GroenLinks een partijcongres in Utrecht en daar zal Jolande Sap zich voor het eerst presenteren als de nieuwe fractievoorzitter. Sap is door de fractie gekozen en kan door de leden niet worden weggestemd. Wel kunnen er moties worden ingediend, waarin de afkeuring kenbaar wordt gemaakt.

Joa Maouche, secretaris voor het internationaal beleid, is voor de missie en vindt het voorbarig als afdelingen moties van wantrouwen indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl