NOS NieuwsAangepast

Honderden gevallen van misbruik bij turnen in de VS

Turncoaches in de VS hebben de afgelopen twintig jaar 368 pupillen misbruikt. Dat blijkt uit onderzoek van IndyStar, de site van de krant de Indianapolis Star. De journalisten van de nieuwsorganisatie hebben honderden rechtbankverslagen en processen-verbaal doorgenomen.

Alle slachtoffers zijn op een of andere manier misbruikt door hun coaches of andere volwassenen die in de sport werkzaam zijn. Het gaat bijvoorbeeld om een coach op olympisch niveau die een 12-jarige pupil misbruikte tijdens 'therapiesessies', of een coach die 6-jarige kinderen naakt fotografeerde.

Turnbond

Volgens IndyStar zijn veel van de zaken door de turnclubs onder het tapijt geveegd. Soms werden coaches ontslagen, maar ze konden weer gemakkelijk aan de slag bij andere clubs omdat de landelijke coördinatie van de turnbond, USA Gymnastics, slecht was.

Veel meldingen van misbruik werden door USA Gymnastics ook in de doofpot gestopt en topbestuurders van de turnbond deden geen aangifte.

Kindveiligheid

In een reactie op de vragen van IndyStar zegt de Amerikaanse turnbond bedroefd te zijn "als er atleten beschadigd zijn tijdens hun carrière". De bond zegt voorop te lopen als het gaat om kindveiligheid en wijst erop dat er verscheidene initiatieven zijn om het misbruik tegen te gaan. Zo worden namen van coaches die in de fout zijn gegaan gepubliceerd en is er educatiemateriaal over het onderwerp voor turnclubs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl