De metershoge poster op het Puerta del Sol-plein met het winkelend publiek
NOS NieuwsAangepast

Colombia wil af van Narcos-poster met 'witte Kerst'

In Colombia is ophef ontstaan over een poster van de televisieserie Narcos aan de andere kant van de wereld, in Spanje.

Netflix plaatste op 2 december een metershoge advertentie van de serie op een groot plein in Madrid. Op de poster staat een afbeelding van de acteur die de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar speelt met daarbij de tekst 'Oh, blanca Navidad' (O, witte Kerst), refererend aan cocaïne.

Dat de poster uitgerekend op de sterfdag van Escobar werd opgehangen, schoot veel Colombianen in Spanje in het verkeerde keelgat. Een petitie om de advertentie weg te halen werd in korte tijd door meer dan duizend mensen ondertekend.

Officieel verzoek

Ook de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zich er nu mee bemoeid; ze heeft de burgemeester van Madrid verzocht om de poster te verwijderen. Daarnaast heeft Colombia contact gezocht met producent Netflix, maar onduidelijk is wat daar uit is gekomen.

Het gemeentebestuur onderzoekt nu of Netflix met de poster in overtreding is.

Vooroordelen

Minister María Ángela Holguín zei vandaag op een persconferentie dat de poster een negatief beeld laat zien van het land. "We doen hard ons best om het hoofdstuk van de drugskartels af te sluiten, maar de vooroordelen blijven bestaan."

De Colombiaanse president Santos, die zaterdag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nam, noemde de serie in een interview onlangs nog "erg goed". Maar hij voegde er wel aan toe dat Escobar een moordenaar was, "die in geen enkel geval als held mag worden uitgebeeld".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl