De ondernemingskamer in het gerechtshof van Amsterdam tijdens de zaak tussen UVS en ADO Den Haag
NOS NieuwsAangepast

KNVB stelt ADO Den Haag onder verscherpt toezicht

De licentiecommissie van de KNVB heeft eredivisieclub ADO Den Haag onder verscherpt toezicht van de bond gesteld (categorie 1). Ook legde de KNVB de club een boete op van 10.000 euro, bleek tijdens de zaak bij de Ondernemingskamer tussen de club en eigenaar Wang Hui van United Vansen (UVS).

De voetbalbond heeft de club zes weken de tijd gegeven om met een reparatieplan te komen. Volgens de gemeente Den Haag is de KNVB-licentie van ADO in gevaar als de club niet voor 1 februari de zaken op orde heeft. De gemeente eist, net als de club zelf, de schorsing van Wang als commissaris. Volgens Den Haag lapt hij de wet aan zijn laars en "gebruikt hij ADO structureel als portemonnee".

Bij de behandeling van de zaak bleek dat UVS een speciale schuldenrekening bij de club heeft, waarmee structureel hotelovernachtingen en auto's zouden zijn betaald. De kosten die hiermee zijn gemaakt, zouden neerkomen op ruim 800.000 euro.

Slechte publiciteit

Kyocera, de naamgever van het stadion van ADO, stopt per januari volgend jaar als sponsor van de club. De advocaat van ADO zegt dat het door de slechte publiciteit lastig is om sponsors binnen te halen.

ADO eist dat het stemrecht van eigenaar Wang Hui in de aandeelhoudersvergadering geschorst wordt en zijn voorzitterschap opgeschort. Ook wil de club de benoeming van twee Chinezen bij de raad van commissarissen ongedaan maken.

Wang is zelf niet aanwezig bij de zaak voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Wel is een jurist van United Vansen op de publieke tribune aanwezig. Ook is er een vertegenwoordiger van de Chinese ambassade.

Advocaat ADO: zo werken is niet gemakkelijk

"Dat Wang hier niet is, is niet vreemd", zegt zijn advocaat. "Hij is in april nog belaagd bij zijn hotel door ADO-supporters die boos waren over het vertrek van toenmalig directeur Wigt."

De advocaat van UVS zegt dat het bedrijf alleen mag betalen, maar niets mag bepalen. Het bedrijf wil dat de Ondernemingskamer ook een onderzoek gaat doen naar andere betrokkenen.

500.000 euro

Wang sommeerde vanmorgen dat de club de rechtszaak intrekt. Hij beloofde directeur Manders in een mail 500.000 euro van het verschuldigde bedrag van 2,5 miljoen euro te betalen. Volgens bronnen in de omgeving van Wang is de kans klein dat de club en de zakenman definitief van elkaar scheiden.

ADO Den Haag en UVS overwegen nu een nieuwe onafhankelijke commissaris in te stellen waar beide partijen mee kunnen leven. Hiervoor is al een kandidaat gevonden, maar de partijen wilden nog niet vertellen om wie het gaat.

De club verwijt Wang dat ADO sinds de overname door UVS twee jaar geleden steeds opnieuw in crises terechtkomt. De oplossingen die door het bedrijf worden geboden, zijn volgens ADO steeds weer het begin van nieuwe problemen.

De Ondernemingskamer komt maandag met een uitspraak in de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl