Dijkwachters controleren de dijk op het eiland Marken
NOS Nieuws

Rekenkamer: extra geld nodig voor dammen en dijken

De Algemene Rekenkamer vindt dat minister Schultz meer geld moet uittrekken voor het onderhoud en de renovatie van dammen, dijken, stuwen en stormvloedkeringen. Volgens de Rekenkamer is er de komende tijd 132 miljoen euro extra nodig. Een deel daarvan kan via bestaande potjes worden opgevangen, maar er blijft voor de periode tot en met 2020 een tekort over van 32 miljoen, zegt de Rekenkamer.

In een rapport over het zogenoemde hoofdwatersysteem staat dat Rijkswaterstaat niet weet of er genoeg geld is en dat ook de Tweede Kamer hier te weinig informatie over heeft. De Rekenkamer onderstreept dat de uitgaven de komende jaren hoger uitvallen vanwege prijsstijgingen, onderhoud aan extra infrastructuur en onvoorzien onderhoud aan de Oosterscheldekering.

Druk op aanbestedingen

Schultz zegt in een reactie dat ze genoeg budget beschikbaar heeft als zich ernstige risico's voordoen. Verder heeft ze maatregelen genomen voor de periode tot 2030 en zijn ook in de begroting voor volgend jaar voorzieningen getroffen. Volgens de minister blijft er een tekort over van 18 miljoen euro, dat nu niet hoeft te worden gedekt. "Dat zou druk zetten op komende aanbestedingen."

De Rekenkamer heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over het budget voor het onderhoud van de vaarwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl