Geweld in azc's
NOS NieuwsAangepast

Weert zet de voetbalwet in tegen overlast asielzoekers

Met behulp van de voetbalwet gaat de gemeente Weert de overlast door asielzoekers aanpakken. De gemeente is het zat dat een groep van zo'n twintig Noord-Afrikanen voortdurend problemen veroorzaakt in hun azc maar ook in de stad en de regio.

Een werkgroep heeft plannen gemaakt voor de nieuwe aanpak en die worden nu verder uitgewerkt, zodat burgemeester Heijmans gebruik kan maken van de mogelijkheden die de voetbalwet en een noodverordening geven.

Gebiedsverbod

De maatregelen die de burgemeester kan nemen zijn onder meer het opleggen van een gebiedsverbod, een groepsverbod, een meldplicht en opsluiting.

De overlastgevers in het asielzoekerscentrum in Weert komen uit Marokko, Algerije, Tunesië en Libië en zijn via Duitsland naar Nederland gekomen. Ze moeten eigenlijk naar Duitsland terug.

Staatssecretaris Dijkhoff gaf de gemeenten onlangs al de mogelijkheid om asielzoekers die problemen veroorzaken tijdens Oud en Nieuw huisarrest te geven. Maar dat duurt Weert te lang.

"Het is de burgemeester er veel aan gelegen om direct maatregelen te nemen", zegt een woordvoerder. "Niet alleen omdat ze crimineel gedrag vertonen maar ook omdat ze de sfeer op het azc en in de stad verpesten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl