Een vrouw rookt een elektronische sigaret

Tabakstopman wil reclame kunnen maken voor minder schadelijke sigaret

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Tabaksfabrikant Philip Morris wil dat de Nederlandse overheid de wet- en regelgeving aanpast zodat een alternatieve sigaret onder de aandacht kan worden gebracht. "Onze ambitie is om sigaretten te vervangen door een minder schadelijk alternatief", zegt topman Andre Calantzopoulos in een interview met de NOS. "Dat is goed voor ons bedrijf, maar ook voor de consument, de gezondheidszorg en alle betrokkenen."

Staatssecretaris Van Rijn heeft al afwijzend gereageerd. Hij is niet van plan om het reclameverbod op te heffen. Roken is en blijft ongezond, vindt Van Rijn.

Jaarlijks verkoopt Philip Morris, het bedrijf van onder meer Marlboro en L&M, 850 miljard sigaretten, maar de regels voor rokers worden wereldwijd steeds strenger. Om de toekomst zeker te stellen, zijn alle grote tabaksbedrijven bezig om alternatieven te ontwikkelen.

Evenveel winst verwacht

Philip Morris, de grootste sigarettenfabrikant ter wereld, denkt voorop te lopen met een nieuw type e-sigaret, die de tabak niet verbrandt, maar verhit. Het is een alternatief dat volgens het bedrijf minder schadelijk is, maar nog wel nicotine bevat. Het bedrijf verwacht er minstens evenveel winst mee te maken als met de traditionele sigaret.

Topman Philip Morris wil einde aan sigaretten in Nederland

"Roken is dodelijk en het veroorzaakt ziektes, dat weten we allemaal. Ik adviseer daarom alle Nederlanders om te stoppen met roken", zegt Calantzopoulos. Hij wil de gewone sigaret de komende jaren dan ook "uitfaseren". "Maar dan moet ons alternatief wel aanslaan." Om dit nieuwe product te kunnen verkopen, wil hij nieuwe wet- en regelgeving.

In Nederland mogen tabaksbedrijven niet rechtstreeks adverteren of contact zoeken met de consument, behalve in tabakswinkels. "Daarom hebben we de hulp van de overheid nodig om rokers te informeren over dit nieuwe product." In Nederland rookt ongeveer 20 procent van de volwassenen.

Toxicoloog Ruth Dempsey van Philip Morris wil geen antwoord geven op de vraag of het product nog steeds dodelijk is. "Uit onze eigen onderzoeken blijkt wel dat de damp 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen bevat dan de rook van een gewone sigaret."

'Rokers vragen om nicotine'

Verslavend is het nieuwe product nog wel. "De rokers vragen om nicotine en wij willen aan die behoefte blijven voldoen", vertelt Calantzopoulos. "Als wij dat niet doen, doet een ander bedrijf dat wel."

"Het is een win-winsituatie. Wij blijven winstgevend, en voor rokers is het nieuwe product minder schadelijk." Philip Morris blijft natuurlijk een commercieel bedrijf. Ook in Nederland worden de regels steeds strenger. Daarom wil de topman een speciaal kader in de tabakswet voor dit soort nieuwe producten.

Het RIVM wil eerst een eigen onafhankelijk onderzoek doen naar de nieuwe sigaret, maar sluit niet uit dat dit een goed alternatief kan zijn voor rokers.

Andere gezondheidsrisico's

Het Trimbos Instituut ziet er minder heil in, omdat er ook een kans bestaat op nieuwe schadelijke risico's. Trimbos-arts Esther Croes stelt dat het risico op longkanker misschien daalt, maar dat de kans op hart- en vaatziekten niet kleiner wordt. "Daarnaast houd je de verslaving aan nicotine en de verslaving aan de handeling in stand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl