Feest bij handbalsters
NOS SportAangepast

Handbalsters als groepswinnaar naar halve finales EK

De Nederlandse handbalvrouwen hebben zich op het EK in Zweden als groepswinnaar geplaatst voor de halve finales. Oranje won de laatste poulewedstrijd tegen het al uitgeschakelde Spanje redelijk moeizaam met 29-24.

Het is de derde keer op rij dat Oranje de laatste vier haalt op een groot toernooi; een jaar geleden lukte dat op het WK (uiteindelijk zilver) en afgelopen zomer op de Olympische Spelen (uiteindelijk vierde).

Als groepswinnaar ontloopt Nederland in de halve finales in ieder geval angstgegner Noorwegen, de winnaar van de andere poule. Noorwegen versloeg Oranje een jaar geleden in de WK-finale en afgelopen zomer opnieuw in de strijd om olympisch brons.

Zege op Spanje helpt handbalsters naar laatste vier

De wedstrijd tussen de nummer één en de hekkensluiter in de poule gaf eens te meer aan hoe breed de Europese top is. Nederland had het immers niet makkelijk tegen de Spaansen, die op het vorige EK nog zilver haalden.

Oranje was beter, nam voor de rust ook meerdere keren een flinke voorsprong, maar liet Spanje steeds terugkomen. Door onzorgvuldige passing, maar ook door de behoorlijke hoeveelheid overtredingen die vooral Maura Visser beging.

Groot en Polman staan op

De voorsprong, die maximaal vijf goals bedroeg, was bij de rust teruggebracht tot 15-13. Vijftien minuten later, na een periode waarin Nederland alle snelheid uit de aanval was kwijtgeraakt, stond Spanje plots met 19-18 voor.

Op dat moment stonden Nycke Groot en Estavana Polman met enkele belangrijke goals op. Oranje bleef weliswaar fouten maken, maar het tempo ging omhoog en op dat spelletje moest Spanje het antwoord schuldig blijven.

Met nog vijf minuten op het bord bedroeg het gaatje weer drie goals en langzaamaan verdween de spanning van de gezichten van de Nederlandse speelsters. Voor het eerst in de historie werd de laatste vier van het EK bereikt. Dankzij de halvefinaleplaats is Oranje ook geplaatst voor het WK van volgend jaar in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl