NOS NieuwsAangepast

Het spoor in 2017: meer werkzaamheden en 'onontkoombaar' meer hinder

Treinreizigers ondervinden volgend jaar meer overlast van werkzaamheden aan het spoor. In verband met nieuwbouw en onderhoud vallen zo veel treinen uit dat er "onontkoombaar" meer hinder zal ontstaan voor de reiziger. Dat schrijft de NS in het vervoersplan 2017, dat staatssecretaris Dijksma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Dit jaar telde de NS zo'n 230 grote werkzaamheden aan het spoor, volgend jaar zijn dat er ongeveer 270. De uitvoering van die werkzaamheden vraagt ook meer tijd dan dit jaar het geval is. Volgens de NS ervaart de reiziger volgend jaar 40 procent meer hinder dan dit jaar.

De NS overlegt met spoorbeheerder ProRail over beperking van de overlast. Maar het bedrijf sluit niet uit dat het op sommige trajecten volgend jaar weleens een negatief reisadvies zal geven. Reizigers krijgen dan het advies een ander vervoermiddel te kiezen.

De werkzaamheden kunnen ook vertraging opleveren op andere trajecten. Dat komt doordat treinen daar overvol kunnen raken met omreizende mensen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu

Staatssecretaris Dijksma vindt dat hinder altijd tot een minimum beperkt moet blijven, maar toont ook begrip. Onderhoud en uitbreiding van stations en het spoor maken extra werkzaamheden noodzakelijk, zegt haar woordvoerder. Daar komt bij dat er volgend jaar veel aan het spoor in de Randstad moet gebeuren. Doordat daar meer treinen rijden, zijn er meer mensen die er last van hebben.

De belangenvereniging voor ov-reizigers Rover is niet verrast door het nieuws. "Het aantal werkzaamheden neemt al jaren toe, ook nu weer, en het zal in de toekomst meer worden", zegt een woordvoerder.

Rover pleit wel voor clustering, zodat meerdere werkzaamheden op een traject in een keer worden uitgevoerd. Ook moet gekeken worden of het mogelijk is een spoor open te houden als op het naastgelegen spoor gewerkt wordt. Nu is dat om veiligheidsredenen niet mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl