Gerrit G. bij de Rotterdamse rechtbank voordat hij werd opgepakt
NOS NieuwsAangepast

Gesprek douanier Gerrit G. opgenomen door politie-informant

Een informant van de criminele inlichtingendienst van de politie TCI heeft in augustus belastende gesprekken met de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. opgenomen. Dat gaf het Openbaar Ministerie toe in het proces tegen de douanier en drie medeverdachten. Wel zegt het OM dat het niet op de hoogte was van de informant.

Tegen hen zijn straffen tot zestien jaar geëist. Ex-douanier G. zou miljoenen hebben verdiend door containers met drugs door te laten in de Rotterdamse haven.

Appartement

Begin deze maand werd hij opgepakt nadat in het geheim opgenomen gesprekken waren uitgelekt tussen G. en een man die zich voordeed als vertegenwoordiger van een drugskartel uit Colombia. G. gaf smokkeltips aan zijn gesprekspartner.

Een van de gesprekken tussen Gerrit G. en informant Paul werd afgelopen augustus gehouden in een appartement in Rotterdam. De officier van justitie erkende vanochtend dat justitie voor het appartement heeft betaald.

Onbetrouwbaar

Een opsporingsbevel dat tegen de informant was uitgevaardigd wegens een veroordeling, werd tijdelijk opgeschort. De relatie met informant Paul zou afgelopen oktober zijn verbroken omdat de man onbetrouwbaar bleek.

Het verrast het OM dat Paul inderdaad ook als informant werkzaam was. Maar volgens het OM maakt het voor de zaak niet uit. Het onderzoek zou al afgesloten zijn voordat de gesprekken tussen G. en Paul plaatsvonden.

Val

Volgens het OM is de beslissing om G. op te pakken niet op losse schroeven gekomen door de opgenomen gesprekken. Gerrit G heeft vorige week toegegeven dat hij de gesprekken inderdaad heeft gevoerd en tips over het smokkelen van drugs heeft gegeven. Daarmee heeft hij de voorwaarden voor zijn voorlopige invrijheidstelling overtreden.

De advocaat van G. zegt dat zijn cliënt in de val is gelokt. Jan-Hein Kuijpers beschuldigt de TCI en het Openbaar Ministerie van "ongeoorloofde opsporingsmethoden". G. moet daarom vrijgelaten worden, zegt de advocaat.

IRT-affaire

Kuijpers verwees naar de opsporingsmethoden die zijn gebruikt in de jaren 90 in de IRT-affaire. Die leidden tot een parlementaire enquête onder leiding van Maarten van Traa. "Als het waar is wat Paul mij heeft verteld, dan heeft justitie een heel groot probleem. Dit riekt naar Van Traa", zei de advocaat vanochtend.

De informant zou Kuijpers hebben verteld dat containers met cocaïne opzettelijk worden doorgelaten, net zoals in de IRT-affaire gebeurde met hasj. Kuijpers wil dat de informant een vrijgeleide krijgt om te getuigen.

Informant Paul zou werken voor het Colombiaans drugskartel in Medellín. "Medellín is boos", zei Kuijpers die contact zou hebben gehad met het kartel. Afspraken tussen het drugskartel en de opsporingsautoriteiten zouden volgens de advocaat zijn geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl