NOS NieuwsAangepast

Filipijnse president: ik vermoordde eigenhandig criminelen

"Ik reed rond en schoot drugsdealers dood"

De Filipijnse president Rodrigo Duterte zegt dat hij persoonlijk criminelen heeft vermoord. Hij zou dat hebben gedaan in de twintig jaar dat hij burgemeester was van Davao, een stad in het zuiden van het land.

Duterte wilde met de moorden een voorbeeld stellen aan de politie die volgens hem te weinig deed tegen de criminaliteit. "Ik wilde politieagenten laten zien dat als ik het kan, zij het ook kunnen", zei de president tijdens een toespraak in zijn paleis.

Op de motor

Hij vertelde dat hij op zijn motor rondreed door de stad, op zoek naar problemen. "Ik zocht echt de confrontatie op om te kunnen moorden."

Duterte treedt hard op tegen de drugsoverlast in zijn land. Sinds zijn aantreden afgelopen mei, zijn er naar schatting vijfduizend drugsdealers of mensen die beschuldigd worden van drugshandel omgebracht door doodseskaders.

Duterte wordt beschuldigd van het schenden van mensenrechten, maar onder de Filipino's maakt hij zich er populair mee. Er is zelfs al een game waarin je als 'Rody', de bijnaam van Duterte, op drugsdealers en andere criminelen kunt jagen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hij doet de ene na de andere boude uitspraak. Zo vergeleek hij zichzelf in oktober met Hitler. "Hitler heeft drie miljoen Joden afgeslacht. Wij hebben drie miljoen drugsverslaafden. Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten", zei Duterte. Kort erna heeft hij zijn excuses aangeboden voor de uitspraak. En kort voordat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama zou ontmoeten, noemde hij die "een hoerenzoon". De Amerikanen annuleerden de afspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl