Estavana Polman in actie tegen Frankrijk
NOS SportAangepast

'Nederland speelt het nieuwe handbal'

Ze spelen supersnel, scoren veel en worden almaar beter. Met verwondering kijkt de handbalwereld naar de opkomst van de Nederlandse handbalsters in het afgelopen jaar. "Het is het nieuwe handbal."

In Scandinavië is men onder de indruk. En dat wil wat zeggen. Want handbal is daar groot, zoals schaatsen groot is in Nederland.

Snel spel

Vooral het Nederlandse spel oogst lof op het EK in Zweden. "Ze spelen heel erg snel. Dat is een van hun sterkste punten", zegt Arne Hole, al 31 jaar lang de handbalexpert van de Noorse krant Aftenposten. "En ze hebben het afgelopen jaar ook ervaring opgedaan in grote wedstrijden. Dat maakt ze gevaarlijk."

Claes Hellgren, oud-doelman van het Zweedse team en nu televisiecommentator, gaat nog een stapje verder. "Het spel dat Nederland speelt, is de toekomst van het handbal."

Handbalsters verslaan Servië op EK

Hole verwijst naar de recente optredens van Oranje bij grote toernooien: een tweede plaats op het WK van vorig jaar en een vierde plaats op de Olympische Spelen in Rio. Op beide toernooien was Noorwegen de laatste tegenstander.

En dat is, volgens de kenners, niet toevallig. Niet zozeer omdat Noorwegen de sport traditiegetrouw domineert - negen finaleplaatsen op de laatste elf EK's - maar ook omdat de Noorse vrouwen flitsend kunnen spelen.

"Ook Noorwegen speelt snel handbal", aldus Hole. Het oude handbal zal langzaam verdwijnen, zegt hij. "Trager spel. Met lange, sterke vrouwen in de defensie. Frankrijk speelt dat spel nog."

'Sleutelspelers? Groot en Wester'

Hole kent de sterspelers van Oranje. "Nycke Groot is een sleutelspeler, ze speelt ook voor een van de beste teams in de wereld (Györi in Hongarije, red.). Ze heeft al heel wat ervaring opgedaan. En Nederland heeft een goede keepster, wat zo'n beetje het belangrijkste is in het handbal. Tess Wester was de beste speler op het WK van vorig jaar, tot aan de finale."

In die eindstrijd ging het mis. Niet alleen had Oranje destijds volgens Hole te veel respect voor de tegenstander, ook had Noorwegen zijn huiswerk goed gedaan. "In de finale wisten de Noorse speelsters waarvandaan ze moesten schieten. Het punt is ook: je kunt wel een goede keepster hebben, maar als er geen goede verdediging voor staat, heb je er nog niet zoveel aan."

Tess Wester schreeuwt het uit

Hellgren gaf maandag commentaar bij de wedstrijd Nederland-Servië (35-27) en sprak de volgende woorden op de Zweedse televisie: "Nederland speelt het nieuwe handbal."

Drie spelers vallen de oud-doelman, die al 43 jaar actief is in de sport, op. "Polman, Groot en Van der Heijden. Samen zijn ze erg goed. En ze worden elk jaar beter. Malestein is ook erg goed, zeker maandag tegen Servië."

"De kracht van Noorwegen? Dat ze drie van de vijf beste keepsters ter wereld hebben."

Claes Hellgren

Mindere punten somt de oud-doelman van Zweden ook op. "Op de linkervleugel is Nederland zwak. En een team moet meer dan één goede keepster hebben. Van de acht wedstrijden is een keepster er zes goed en de andere twee niet. Wester is wereldklasse, maar je hebt ook een heel goede tweede nodig. De kracht van Noorwegen? Dat ze drie van de vijf beste keepsters ter wereld hebben."

EK handbal: de vijf uitblinksters van Oranje

Wie wint het EK?

Hoe imponerend Nederland ook speelt volgens de kenners, de titel gaat dit jaar (nog) niet naar de ploeg van bondscoach Helle Thomsen. "Noorwegen is het enige team dat nog geen punt heeft verspeeld. Maar ze moeten aanvallend nog wel verbeteren", tipt Hole toch zijn land.

En wat zegt Hellgren? "Waarschijnlijk toch de Noorse vrouwen. Maar Nederland stelt ze voor een flinke uitdaging. En ik vertrouw het Helle Thomsen toe om Nederland nog beter en sneller te laten spelen. Als zij aanblijft als coach, komt het wel goed. Nederland heeft de toekomst."

EK-wedstrijden Nederland

DuitslandNederland30-27
PolenNederland21-30
NederlandFrankrijk18-17
ZwedenNederland30-33
ServiëNederland27-35
SpanjeNederlandwoensdag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl