NOS NieuwsAangepast

Kwade dorpelingen ontvoeren moeder Mexicaanse drugsbaron

Boze inwoners van een dorp in Zuid-Mexico hebben de moeder van een plaatselijke drugsbaas ontvoerd. De dorpelingen willen dat de crimineel een einde maakt aan het geweld in de regio. De situatie is zo gespannen dat er 220 militairen naar het dorp zijn gestuurd.

In de gemeente Totolapan, die in de provincie Guerrero ligt, heeft een drugsbaas genaamd 'El Tequilero', ofwel 'de tequila-drinker', de touwtjes al jaren stevig in handen. De afgelopen maanden voert zijn bende een hevige strijd met andere gangs uit de regio.

Vorige week ontvoerden bendeleden verschillende dorpelingen omdat zij rivaliserende drugshandelaren zouden hebben geholpen. Dat was de druppel voor de inwoners van Totolapan, die uit protest met shotguns en andere geweren de straat op gingen.

We hebben je moeder.

Vrouw uit Totolapan

"We eisen de onmiddellijke vrijlating van de gekidnapte mensen", lieten de dorpsbewoners weten. "Wij zullen ons volk verdedigen." Een echtgenote van een van de ontvoerde dorpelingen deed 'El Tequilero' een voorstel. "We hebben je moeder", zei ze. "In ruil voor haar wil ik mijn echtgenoot ongedeerd terug."

Zodra het provinciebestuur doorkreeg wat er aan de hand was, werden er onderhandelaars naar het dorp gestuurd. Zij overtuigden de dorpelingen ervan om de politie de ruil te laten begeleiden. De autoriteiten hopen zo verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

Of de drugsbaas ook akkoord gaat met de voorgestelde voorwaarden, is niet duidelijk. Het is bekend dat hij de mensen die hij kidnapt ergens vasthoudt in de bergen rond Totolapan. De precieze locatie van zijn schuilplaats heeft de politie nog niet kunnen achterhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl