NOS NieuwsAangepast

Gemeenten blij met gebiedsverbod asielzoekers tijdens Oud en Nieuw

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het een "uitstekend plan" om overlastgevende asielzoekers met Oud en Nieuw huisarrest te geven. Staatssecretaris Dijkhoff kondigde gisteren aan dat hij dat van plan is.

Het gaat volgens Jos Wienen, voorzitter van de asielcommissie van de VNG, met name om Noord-Afrikaanse asielzoekers. Zij veroorzaken in een aantal gemeenten, vooral in het noorden van het land, "bijzonder veel overlast".

"Ze komen uit veilige landen en maken misbruik van de asielprocedure en daar moeten we zo snel mogelijk vanaf", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Aanhouden

Volgens Wienen werkt een gebiedsgebod daarbij goed. "Dat wordt vaker ingezet om groepen die voor veel overlast zorgen aan te pakken."

De politie is heel alert "en zit er bovenop om hier een eind aan te maken". Het is duidelijk om welke mensen het gaat; ze zouden met gerichte regels kunnen worden aangepakt. "Het opleggen van een gebiedsgebod maakt bijvoorbeeld dat je ze meteen kunt aanhouden als ze opduiken in dat gebied, ook al hebben ze nog niets gedaan."

Verder zijn er volgens Wienen ook afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat bepaalde mensen kan verbieden om uit een COA-locatie weg te gaan.

Vluchtig

Ook burgemeester Beukema van Delfzijl is blij met de maatregelen van Dijkhoff, zegt hij tegen RTV Noord. Hij zocht een paar weken geleden de publiciteit omdat de situatie met asielzoekers uit veilige landen in zijn gemeente de spuigaten uitliep.

Toch heeft hij er een aantal kanttekeningen bij. Zo is de maatregel nu alleen gericht op de feestdagen. Volgens Beukema is er meer nodig dan een tijdelijke maatregel en moeten asielzoekers uit veilige landen gewoon niet meer worden toegelaten in azc's.

Ook vraagt hij zich af of de lijst met namen van overlastveroorzakers over twee weken nog wel klopt. "De groep waarover we het hebben is heel vluchtig. Het is zeer onzeker of die over twee weken nog in azc's zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl